ATT SKRIVA FILMMANUS - En ny manusbok på svenska

måndag, januari 25, 2010

Hals tio bud som skiljer amatören från proffset

Hal Croasmun med sin sajt scriptforsale.com »  fortsätter orförtrutet sin mission att att sprida manuskunskap och har nu kompletterat med en manusblogg http://www.screenwritingu.com/blog »

Senaste inlägget där ger oss 10 nya bud för manusförfattaren. Det handlar bl.a. om att servera publiken material som både underhåller, intresserar och tillför djup. Man får se det som en  enkel liten checklista – Hur man gör för att åstadkomma allt detta framgår tyvärr inte.

Se inlägget om Hals tio nya bud »

Automatisk Google-översättning »

Jag kan också  puffa för Hal Croasmuns telefonkonferens som är öppen för alla som vill ägna några nattliga timmar åt en föreläsning på temat omskrivning av manus. Det är gratis så när som på telefonkostnaden till Los Angeles – Men med uppringning via Skype kostar det inte mer än lite drygt 60 kr. (dvs. betalsamtal till vanligt telefonnummer i USA)

Info och anmälan »

Se referat från den natt när jag själv satt upp och lyssnade »

© adastra media

Etiketter: , ,

lördag, maj 16, 2009

Ny manuskonferens för nattpigga

Nu finns än en gång chansen att sitta med på en teleonföreläsning med Hal Croasmun, manusdoktor mm. i Los Angeles  som driver sajten scriptforsale.com »

Hal Croasmun går igenom sin metod för att vässa manus under rubriken: 21 Powerful Rewrite Strategies.

Från deras infosida:

In about two hours, you'll learn:

  • The 21 Step Professional Rewrite Model.
  • The two most important Rewrite Processes you can use.
  • The reason most rewrites never produce more than a 15% improvement.
  • Six ways to tell if your story works.
  • And more.

WHEN:  Thursday, May 19th, 2009 at 6 PM Pacific time.

No Cost.

 

Konferensen är alltså gratis och det fungerar utmärkt att ringa via Skype. Kostnaden för ett samtal till en vanlig telefon i USA i blir ca 60 kronor. Man måste väl vara lite nattuggla bara.

Själv deltog jag i slutet av förra  året tillsammans med drygt 40-tal andra. Det var inga större problem att förstå vad Hal Croasmun sa och man kunde också  be honom upprepa eller förklara det man inte begrep. Jag tyckte absolut att det var värt Skype-kostnaden.

 

Se mer och anmäl intresse att delta här » 

En sammanfattning från den gången jag var med hittar du här »

 

© adastra media

Etiketter: , , , , , ,

tisdag, april 14, 2009

Minikurs : Mer flyt i scenbeskrivningarna

Den här lilla videolektionen från YouTube visar några små enkla men effektiva knep för att göra scenbeskrivningarna mer levande.

Nu kan man tycka att John August, i sin genomgång tar sig lite väl stora friheter när han även gör ändringar i själva innehållet och lägger till detaljer som inte fanns från början.

Men bortsett från det är det lätt att se hur mycket mer flyt det blir i texten när han byter ut de lite omständliga tekniska beskrivningarna mot att rollfigurerna aktivt gör saker där utrustningen kommer till användning.

John August är manusförfattare. Har du tid över kan jag rekommendera ett besök på hans sajt där det finns MÄNGDER av matnyttigheter för den som vill ha lära sig hur man skriver manus.

johnaugust.com (a ton of useful information about screenwriting) >>

Mer läsning på bloggen :
Att skriva scener (utdrag från kapitel 7) >>

© adastra media

Etiketter: , , , ,

fredag, mars 27, 2009

Länktips : 10 punkter för bättre framgång

Ett nytt länktips är sajten Creative Screenwriting >>  för tidskriften med samma namn. (Tack Kurt)

Några få nummer av tidningen kan laddas ner som PDF.

I årets januari/februari-nummer finns bl.a. den läsvärda artikeln Is Your Script Reader Ready?  om vad man ska tänka på innan man skickar iväg sitt manus.

Just den första läsningen är väldigt avgörande. Det gäller att skapa goda förväntningar och redan från början göra ett så bra intryck som möjligt. Är de första tio sidorna tveksamma är det risk att resten aldrig blir läst.

Artikeln handlar om att professionella bedömare blir mer positiva om de ser att 10 speciella punkter är utformade på "rätt" sätt. Se resonemanget om detta och vilka de tio punkterna är på
SID 51-52 i tidningen som kan laddas ner  HÄR >>

En annan av godbitarna är deras blogg : creativescreenwritingmagazine.blogspot.com >>  där det finns intervjuer med kända amerikanska manusförfattare ladda att ner i mp3-format.

© adastra media

Etiketter: , ,

måndag, februari 16, 2009

Manustips från Moviemaker

Tidskriften Moviemaker >> handlar om hela kedjan för filmproduktion under devisen “The art & buisness of making movies”. En del av materialet finns att läsa på nätet eller att få som RSS-flöde men inte allt.

Senaste numret innehåller en liten artikel med rubriken “The 5 Deadly Sins of Screenwriting”.  Där listar Lindsay Michelle de vanligaste bristerna utifrån sina erfarenheter som lektör. Vi saxar de tre viktigaste:

1.  Berättelsen saknar övergripande intrig dvs. en intrig som verkligen fungerar hela vägen igenom. Man delar ofta in filmberättelser i att vara antingen karaktärsdrivna eller drivna av intrigen. Den som fokuserar på karaktär löper risken att få en mer stillastående historia. Receptet enligt Lindsay Michelle är att skriva en “post-treatment” när man har en manusversion klar. För varje fem sidor i manuset gör man en sammanfattning. Finns det då punkter i detta treatment som inte innehåller någon utveckling av intrigen och enbart består av dialog ska man fundera på omskrivning.

2. Berättelsen saknar sidohistorier. Sidohistorier kan tillföra komplexitet till den centrala intrigen och ge rollfigurerna dimensioner. Tipset här är att punkta upp sidohistorierna som ut som separata berättelser och se till att de är strukturerade med egen dramatisk kurva.

3. Du är inte Tarantino. Lindsay Michelle varnar för frestelsen att försöka skriva som sina idoler. istället ska man hitta sin egen röst. En kopia blir inte lika bra som originalet. Men hur hittar man då sin alldeles egna personliga ton? Hennes svar : Genom att skriva mycket. Det är oerhört sällan som en författares första manuskript blir film. Genombrottet kommer oftast efter en lång rad manus, skrivarkurser och annat manusrelaterat arbete.

Som en not till nr 3 är det inte alltid den drömsituation man föreställer sig att sälja in ett debutmanus.  Den som inte är alltför rädd om sina illusioner kan läsa Monica Rolfners  ASKUNGESAGA >> om hennes erfarenheter efter att ha slagit igenom med manus till TOMTEN ÄR FAR TILL ALLA BARNEN >>

 

© adastra media

Etiketter: , ,


stand

Bokus bokrea 25/2-15/3 »  Både  Bokus » och  AdLibris » kan skicka mot faktura och har alternativ med fri frakt