ATT SKRIVA FILMMANUS - En ny manusbok på svenska

tisdag, mars 02, 2010

Ordlista - Dramaturgiska begrepp

En tanke i arbetet med boken var att ha en liten avdelning i slutet med förklaringar av vanliga termer inom filmskrivandet. Av olika anledningar blev det inte så.

Därför kan det vara på sin plats att länka till Centrum för Dramatik där Dramatikerförbundets Magnus Lind har sammanställt en förteckning över några av de mest grundläggande begreppen inom film och teater.

Där kan man se vad som menas med ord som t.ex.

ANSLAG

CASTING

POINT OF NO RETURN

Se hela listan : Magnus Linds Manushandbok  »

Listan är på en rätt grundläggande nivå. Om du känner till någon liknande sida som går mer på djupet och är mer heltäckande får du väldigt gärna tipsa i en kommentar.

Centrum för Dramatik »  är en sammanslutning av yrkesverksamma  manusförfattare och dramatiker med målsättningen att skapa fler arbetstillfällen.

© adastra media

Etiketter: ,

fredag, februari 05, 2010

Länktips: Lista att tänka på om INDEXKORT

Den som ser över strukturen i ett manuskript kan har stor nytta av att använda s.k. indexkort – små lappar med mycket hårt dragna sammanfattningar av filmens scener eller sekvenser.

Dagens länktips gäller ett blogginlägg där manusförfattaren John August » delar med sig av några tips om hur man bäst arbetar med indexkort

Se : 10 hints for index cards » 

eller autoöversatt till svenska (google)  »

("character" ska vara "rollfigur", inte "tecken"

Mer läsning på bloggen:

Skriva filmmanus eller deckare, post-it-lapparna är samma »

Senaste boken : SAVE THE CAT, Blake Snyder »

© adastra media

Etiketter: ,

onsdag, februari 03, 2010

KURSTIPS : Nya kortkurser från Filmbasen

Från deras nyhetsbrev :

Big Bang - är en kortare helgworkshop för dig som inte gjort så mycket film tidigare och vill ha ett plattform för att experimentera, lära känna nytt folk och testa att göra film. Deadline för ansökan den 19 februari kl 12:00.

Film 360° - är en längre workshopserie som ger dig verktyg till att bättre förvalta dina filmidéer och gå från tanke till handling. Målet med kursen är att du ska utveckla ett personligt filmprojekt att börja filma redan till sommaren. Deadline för ansökan 26:e februari kl 12:00.

Läs mer om dessa kurser på FILMBASENS HEMSIDA » 

© adastra media

Etiketter: ,

måndag, januari 25, 2010

Hals tio bud som skiljer amatören från proffset

Hal Croasmun med sin sajt scriptforsale.com »  fortsätter orförtrutet sin mission att att sprida manuskunskap och har nu kompletterat med en manusblogg http://www.screenwritingu.com/blog »

Senaste inlägget där ger oss 10 nya bud för manusförfattaren. Det handlar bl.a. om att servera publiken material som både underhåller, intresserar och tillför djup. Man får se det som en  enkel liten checklista – Hur man gör för att åstadkomma allt detta framgår tyvärr inte.

Se inlägget om Hals tio nya bud »

Automatisk Google-översättning »

Jag kan också  puffa för Hal Croasmuns telefonkonferens som är öppen för alla som vill ägna några nattliga timmar åt en föreläsning på temat omskrivning av manus. Det är gratis så när som på telefonkostnaden till Los Angeles – Men med uppringning via Skype kostar det inte mer än lite drygt 60 kr. (dvs. betalsamtal till vanligt telefonnummer i USA)

Info och anmälan »

Se referat från den natt när jag själv satt upp och lyssnade »

© adastra media

Etiketter: , ,

tisdag, januari 19, 2010

Öppet hus för innovativa korsbefruktare

Idag kom ett mail från fonden Innovativ Kultur som bjuder in till invigning av sin nya öppet-hus-satsning Idéloftet, 21 januari kl 13 - 17 på Rosendalsvägen 7, Djurgården

Från hemsidan :

Idéloftet

Vi startar nu ett idéloft hos Innovativ Kultur. Kom hit med frågor, idéer och tankar. Möt alltid någon från Innovativ Kultur och alla andra som dyker upp under eftermiddagen. Välkomna!

Torsdagar 13.00-17.00 fr.o.m. 21 januari 2010

Nu är inte detta en fond för enskilda manusförfattare att söka pengar från. Det man vill främja är nyskapande korsbefuktning mellan konstarter, institutioner och näringsliv – typ, där film kan vara en del av en större helhet.

Nästa ansökningsomgång 15 mars 2010, hearing 24-25 mars

Se mer på sajten INNOVATIV KULTUR »

© adastra media

Andra bloggar om : ,

Etiketter: ,

söndag, oktober 11, 2009

Skriva filmmanus eller deckare, post-it-lapparna är samma

I gårdagens Svenska Dagbladet funderade Jonas Cullberg på hur man skriver en succéroman á la Dan Brown.

Man inser snabbt att det finns stora likheter mellan att bygga en deckare och att konstruera  en berättelse för film.

Postit-lapparna på väggen är ett exempel. Annat gemensamt är kravet att karaktärerna ska vara trovärdiga och att huvudpersonerna engagerar  läsarna respektive publiken.

"Om läsaren inte bryr sig om vad som kommer att hända med huvudpersonen har man misslyckats som författare", som Mari Jungstedt uttrycker det i artikeln. Hon menar vidare att psykologi och relationer är andra viktiga komponenter.

Det är bara att hålla med.

Man får också  veta att det finns dataprogram där man kan se hur ens egen deckare är skriven i jämförelse med de stora succéerna.  Även där finns motsvarigheter för manusförfattare ( t.ex. Dramatica Pro och Power Structure )  vilket jag behandlar i kapitlet FRÅN IDÉ TILL MANUS »   i min bok.  

SVD-artikeln:  Koden till kioskvältaren »

 

© adastra media

Etiketter: , , ,

söndag, oktober 04, 2009

Bra manus lockar bra skådespelare

Jag har sagt det förut men det tål att upprepas : En av grundförutsättning för att en film ska bli bra är att det finns ett bra manus.

Idag väljer / tvingas allt fler att göra sina filmer i lågbudget eftersom det hårda produktionsklimatet gör det svårt att få full finansiering. Ett problem då är att man inte alltid har råd att anlita de skådespelare man helst vill ha.

Men även där har manusets kvalitéer betydelse.

Det kan du läsa mer om i artikeln Manus lockade etablerade skådespelare » från filmcafé.se där Johan Häll, en tidigare elev på Manuspiloterna » berättar om hur han lyckades värva meriterade skådespelare till sin långfilm  ORION »  just tack vare att de tyckte manuset var så bra.

© adastra media

Andra bloggar om : , , ,

Etiketter: , ,

måndag, september 21, 2009

Filmcentrums manuskurs 30/10-1/11 + 15/11

Ett tips från filmbasens anslagstavla :

Manuskurs på FilmCentrum Sthockholm

Om grunderna i filmdramaturgi och manusskrivande.
Dag 1: En teorinriktad kursdag som tar upp bl.a. filmens berättarkomponenter, klassisk dramaturgimodell, karaktärer, konflikt-utveckling-förändring, olika sceners funktion, miljö och dialog varvat med kortare filmexempel.
Dag 2: En praktiskt inriktad kursdag som tar upp hur man hittar bra manusidéer, arbetsprocessen för att skriva filmmanus och produktionsprocessen. Kortare skrivövningar, manus och filmexempel.
En uppföljningskväll på dag 2. Vi läser varandras manus och ger feedback.

Lärare Marianne Strand
Avgift 1900 kr  (medlemmar) 2250 (icke medlemmar)
Se alla detaljer »


FilmCentrum Stockholm startar också träffar för manusförfattare som behöver input. Tanken är att ha möten varannan vecka och diskutera varandras manus.  Se mer »

© adastra media

Etiketter: , ,

lördag, september 19, 2009

Att skriva en säljande logline

Manusgurun Blake Snyder vars bok SAVE THE CAT jag recenserat tidigare här på bloggen, är en av dem som betonar betydelsen av en bra logline (enradsbeskrivning) för sitt manus.

Enradingen är dels det som ska sälja in manuset till producenter och dels ett verktyg för att kontrollera att idén i sig är en sammanhållen historia, med "början mitt och slut"

Michael Hauge skriver också om detta i sin WRITING SCREENPLAYS THAT SELL där han för ett ingående resonemang om hur man använder enradingen i utvecklingsarbetet.

En ny artikel som handlar om den enradning som ska sälja in filmprojektet finns att läsa på sajten scriptforsale.com där Hal Croasmun ser det hela ur ett procentperspektiv och ger råd om vad man ska tänka på.

Läs artikeln : Why isn't this Logline Getting Script Requests?

( automatiskt översatt till svenska:  http://tinyurl.com/loglines )

 

© adastra media

Etiketter: ,

söndag, augusti 30, 2009

Skriva för scen? – Tävla om 50 000 i Riksteaterns manustävling

Den som skriver för film kanske också kan skriva dramatik. Så resonerar man på Riksteatern i projektet NY TEXT som går ut på att hitta nya författare. 

Från deras sajt :

BLOGGAR DU?

SKRIVER DU?

SKRIV TILL OSS!

SKRIV FÖR SCEN!

Skriver du dagbok? Har du en blogg? Är du en fena på låttexter? Du kanske redan skrivit en pjäs?

- VIll du få 50.000 sek för att utveckla din text? Fortsätt att läsa...
Oavsett vilket så vill vi väldigt gärna läsa något du skrivit! Form och innehåll är helt upp till dig – vi söker nya perspektiv, nya historier och nya sätt att berätta dem. Enda riktlinjen är att texten ska vara skriven med scenen i åtanke och ha något att vinna på att framföras i just det forumet. Och max 10 000 tecken lång,
Du kan bli en av dem som coachas av dramaturg och får din text presenterad inför publik. Kanske hamnar ditt bidrag även i boken NY TEXT! vol 3.

Men det gäller att snabba på. Deadline för bidrag är 15/9

Se mer på Riksteaterns infosida om NY TEXT »

 

© adastra media

Andra bloggar om : , ,

Etiketter: ,

tisdag, augusti 25, 2009

Manuskonvent i Örebro 30/9-1/10

Filmpool Stockholm-Mälardalen anordnar Sveriges första konvent för manusförfattare med bland annat Oscarsvinnaren Simon Beaufoy (Slumdog Millionaire – 2008) och Lucy Scher (Co-Director - The script factory) som gästföreläsare.

Datum: 30 september – 1 oktober.

Det digra programmet innehåller bl.a. punkter som

§ Debatt – Sveriges Filmkonsulenter tycker till

En diskussion om svenska manus idag och i morgon med fokus på innehåll och kreativt skapande. Vilka är våra styrkor och svagheter? Vilka trender råder? Vad saknas i svenskt manusförfattande?
Med Johan Bogaeus (SFI), Jesper Bergom Larsson (Filmpool Stockholm-Mälardalen) Per Erik Svensson (Filmpool Nord), Lena Hansson Varhegyi (Tidigare Filmkonsulent SFI och DFI)

§ Debatt – Framtidens manusförfattare

Hur möter svenska manusförfattarutbildningar branschen och publikens krav?
Med Harald Stjerne, Claes- Göran Lillieborg, Sara Broos, Elisabet Edlund, Brian Mc Gill

Se detaljer:

www.regionorebro.se/manusforfattarkonvent »

Ladda ner hela programmet här »

Heja på,  Filmpool Stockholm-Mälardalen! Detta är ett mycket bra initiativ. Den här sortens evenemang är precis vad vi behöver för att öka medvetenheten om manusets betydelse i processen att skapa film.

© adastra media


Etiketter: ,

fredag, augusti 14, 2009

Från FILMBASEN : Film 360˚ – Filmkurs med start i september

 Filmbasen » fortsätter att sprudla av verksamhetsiver. Här är ett av deras senaste påhitt:

Film 360˚

Datum: 11 Sep 2009
Plats: Fanzingo, Rotemannavägen 12, 145 57 Norsborg
Kursledare: Samuel Sjöblom

Workshopserien ger dig en 360˚ åktur genom personligt filmskapande och ett filmprojekts alla dimensioner.

När: Sex heldagar under hösten 2009 och våren 2010
Hur: Kom som du är och utveckla dig som filmare!

Pris: 0 kronor

Platser: 8 platser, 12 platser är öronmärkta för Dramtsiska Institutets Baskurs i Film, så sammanlagt är ni 20 elever.

Idén med kursen är att du tillsammans med andra unga filmare ska kunna utveckla din kreativitet och bli bättre på att formulera dina projektidéer. Kursen ger dig verktyg för att bättre förvalta dina idéer och gå från tanke till handling. Kursen kommer också ge dig en introduktion till den svenska filmbranschen.

Målet med kursen är att du ska utveckla ett personligt projekt att börja filma redan till sommaren.

TILL VEM RIKTAR SIG WORKSHOPEN?

Vi söker i första hand dig som är mellan 18-26 år. Du har ett brinnande intresse för att göra egen film och har en viss erfarenhet av film eller annat konstnärligt skapande. Framförallt är du beredd att satsa på att under våren utveckla dig själv och dina idéer för film. Du behöver inte tidigare ha gått någon filmutbildning eller kurs!

Workshopträffarna är i första hand på lördagar och ligger med oftast två veckors mellanrum. Vi börjar kl 10:30 på förmiddagen och håller på till 18:00.

ANSÖK SENAST 28 AUGUSTI

Allt du behöver veta finns på http://www.filmbasen.se/workshops/, en länk värd att bokmärka!

© adastra media

Andra bloggar om : , ,

Etiketter:

lördag, augusti 08, 2009

Länktips: Köp- och säljmarknad för gamla filmer

Den som letat efter en hyr- eller köpfilm och blivit frustrerad för att den inte längre finns att få tag i, kan göra ett försök på den nya köp- o säljsajten för begagnad film www.filmboden.se »

www.filmboden.seFilmboden är ett klart vettigt alternativ för alla som vill hitta utgångna filmer utan att bryta mot lagen. Man söker på filmtitel, skådespelare eller bläddrar i genrelistor. Standardpriset ligger runt 30 kr för en begagnad DVD.


För närvarande finns det 1557 filmer annonserade. Här hittar man snabbt de flesta av de filmer som analyseras i boken (se listan ») och man kan köpa till paketpris, 4 filmer för 100 spänn.

Självklart kan man sälja sina egna gamla filmer också.

En allvarlig informationsmiss bara på en i övrigt förträfflig sajt är att det inte riktigt tydligt framgår hur själva transaktionen mellan köpare / säljare rent praktiskt går till.

© adastra media

Etiketter: ,

onsdag, juli 22, 2009

Länktips : Enkel checklista över det viktigaste i ett filmmanus

Dagen länktips kommer från Facebook-gruppen BEST NOTES ON FILMMAKING and STORYTELLING IN THE WORLD! >  

Det är en liten snabbkurs i filmberättande som behandlar de tre viktigaste elementen för att ett filmmanus ska kunna bli bra : handling/intrig, rollfigurer och tema/premiss.

Se mer på avdelningen för manus på  www.wildsound-filmmaking-feedback-events.com > 

På sajten finns massor av material om olika aspekter av filmskapandet. Av särskilt intresse för en manusförfattare är några artiklar om hur man pitchar : PITCHING How to Sell Your Script >

 

© adastra media

Etiketter: , , , , ,

fredag, juli 10, 2009

Länktips : Nedladdningar för manusförfattare

Dagens tips är bloggsajten www.unknownscreenwriter.com  där finns det massor av material för den manusintresserade .

Där hittar man t.ex.  en 30 sidor lång PDF för nedladdning där författaren samlat 14 bloggposter om huvudkaraktärens utveckling, The Transformational Character Arc series

På den okände manusförfattarens nedladdningssida kan man vidare hämta ett gratis manusprogram för automatisk formatering Page 2 Stage (som alternativ till Celtx ), ett annat gratisprogram för utveckling av filmidéer QuickPlot plus en del annat smått och gott som t.ex. en PDF med Poltis 36 dramatiska grundsituationer.

Och så finns det mängder av inlägg, små videolektioner och en rejäl samling länkar, allt sammanställt av en verklig entusiast.

© adastra media

Etiketter: , , ,

torsdag, juni 04, 2009

Länktips: Dvoted – Bra artikel om dialog

Mer om dialog.

Idag kom det ett mail från Dvoted där det bl.a. fanns en länk till en mycket bra artikel om dialog.

Dvoted drivs är en engelskspråkig community för unga filmskapare (15-23) i norden. Syftet är att utveckla talanger genom att bl.a. erbjuda mentorer och uppmuntra till diskussioner om allt filmrelaterat. Här laddar folk upp sina filmer för att få respons och det finns en avdelning för feedback på manuskript.

Artikeln om dialog går på ett utomordentligt sätt igenom grundprinciperna för hur man ska skriva för att få dialogen att bli både effektiv och levande. Och Tarantino är förstås med här också. Det verkar helt enkelt inte gå att skriva något om dialog utan att hans namn nämns.

Some tips on dialogue »

Texten är på engelska men blir förvånansvärt bra på svenska med googles automatiska översättningstjänst.

"Några tips på dialog" »

Man ska bara komma ihåg att ordet "character' ibland översätts till "tecken" istället för "rollfigur" och att "linjer" betyder "repliker".

Se även:

Utdrag från boken : KAPITEL 8 ATT SKRIVA DIALOG »

 
© adastra media

Andra bloggar om : ,

Etiketter: ,

söndag, maj 31, 2009

Länktips: Om Pulp-Fiction-dialog

I boken har jag ett avsnitt om några vanliga dialogfällor. En av dessa är det jag kallar "Pulp-Fiction-dialog".

Problemet är när folk utan Tarantinos exceptionella talang för underhållande dialog ska ge sig på att efterapa mästaren.

Fler har intresserat sig för Tarantinos dialogkonst, som flyter högt över alla konventioner.

Bloggen  Unique-Screenwriting.com » har en hyllningsartikel med exempel och videoklipp.

Där kan man läsa saker som:

"The pyrotechnic wordsmith is like a kid let loose in a candy shop where everything from huge, day-glo, sickly gobstoppers to smooth, voluptuous dark chocolate are all for the taking."


Se artikeln som visar hur Tarantino bryter mot standarreglerna men ändå lyckas leverera funktionalitet:  A Masterclass in Tarantino's Use of Dialogue »

© adastra media

Etiketter: ,

lördag, maj 30, 2009

Liten videolektion om dialog

Från en mycket omfattande serie med korta videolektioner om hur man skriver för film från sajten expert village » plockar vi idag ett litet klipp med några enkla regler om dialog. Kort men hyfsat vettigt. (3 min, på engelska)

Huvudbudskap: Ju färre ord desto bättre.


 

 

mer läsning från bloggen (med länkar till videoexempel):

Dialog som avslöjar istället för klartext »

Exempel på bra dialog från Erin Brockovich »

Härligt skruvad dialog från Jurassic Park »


se även:

Inledningen av kapitlet om dialog: www.attskrivafilmmanus.se »

 

© adastra media


Andra bloggar om : ,

Etiketter: , ,

lördag, maj 23, 2009

MANUSPILOTERNAS SOMMARKURS : Att berätta för film 29/6 – 4/7

Sex heldagar om att skriva filmmanus, med Kurt Öberg från Manuspiloterna och mig själv som lärare.

Plats : Zingofilms lokaler i Gamla Stan.

Pris : 2 500 kr (mycket kurs för pengarna!)

Se den den uppdaterade hemsidan för info om innehåll och upplägg samt formulär för ansökan :  www.manuspiloterna.se »

Kursen vänder sig till alla som är intresserade av att lära sig att berätta för film. Välkommen att ansöka

 
© adastra media

Etiketter: ,

lördag, maj 16, 2009

Ny manuskonferens för nattpigga

Nu finns än en gång chansen att sitta med på en teleonföreläsning med Hal Croasmun, manusdoktor mm. i Los Angeles  som driver sajten scriptforsale.com »

Hal Croasmun går igenom sin metod för att vässa manus under rubriken: 21 Powerful Rewrite Strategies.

Från deras infosida:

In about two hours, you'll learn:

  • The 21 Step Professional Rewrite Model.
  • The two most important Rewrite Processes you can use.
  • The reason most rewrites never produce more than a 15% improvement.
  • Six ways to tell if your story works.
  • And more.

WHEN:  Thursday, May 19th, 2009 at 6 PM Pacific time.

No Cost.

 

Konferensen är alltså gratis och det fungerar utmärkt att ringa via Skype. Kostnaden för ett samtal till en vanlig telefon i USA i blir ca 60 kronor. Man måste väl vara lite nattuggla bara.

Själv deltog jag i slutet av förra  året tillsammans med drygt 40-tal andra. Det var inga större problem att förstå vad Hal Croasmun sa och man kunde också  be honom upprepa eller förklara det man inte begrep. Jag tyckte absolut att det var värt Skype-kostnaden.

 

Se mer och anmäl intresse att delta här » 

En sammanfattning från den gången jag var med hittar du här »

 

© adastra media

Etiketter: , , , , , ,

onsdag, maj 13, 2009

Länktips: Nystartad manusgrupp på Facebook

Initiativet kommer från Kurt Öberg, huvudlärare på den ettåriga utbildningen Manuspiloterna » i Alby där jag själv medverkat som handledare senaste året. Flera av medlemmarna har tidigare gått på Manuspiloterna.

I gruppen är det meningen att vi ska diskutera berättande och manus. Se mer och om ansök om medlemsskap i gruppen FILM GENERATOR »

(Man måste ha ett konto på Facebook)

 

© adastra media

Andra bloggar om: , ,

Etiketter: , ,

torsdag, maj 07, 2009

Filmbasen : 15/5 - Deadline för projektstöd

Filmbasen >> (Stockholm) som ger stöd till unga filmare i form av bl.a. handledning och teknik, meddelar att deadline för sommarens ansökningar är 15/5. Deras förtjänstfullt snabba hantering innebär besked utlovas redan till 5/6.

Se mer om hur stödet fungerar och vilka som kan söka här >>

Övriga deadlines för ansökningar under 2009 är 25/9 med beslut 30/10 och 30/11 med beslut 4/12

 

© adastra media

Andra bloggar om: , ,

Etiketter: ,

måndag, april 27, 2009

Kurstips: Filmmanus på halvfart i Örebro

Ett lite sent tips: Örebro Universitet startar i höst en helt ny manuskurs :  ATT SKRIVA FILMMANUS »  

Kursen omfattar 30 poäng (halvfart, kvällstid) Kursplan »

Det går att söka även om sista ansökningsdag passerat. Sök omedelbart om du är intresserad eftersom sena anmälningar rangordnas efter det datum de kom in. Info om sen anmälan »

 

© adastra media

Etiketter: ,

söndag, april 26, 2009

Länktips: Dramatiska Institutet – Ansök nu till nya ettåriga filmkursen

I augusti startar Dramatiska Institutet, Botkyrka kommun och Subtopia » den helt nya filmutbildningen Baskurs i film.

I den två terminer långa kursen kursen behandlas allt ifrån manus, klippning, ljudläggning, foto till produktion och regi.

Kursen vänder sig till dem som har någon erfarenhet av filmskapande och är mellan 18 och 25 år.

Sista ansökningsdag är 5 maj

Se mer om kursen på Dramatiska Institutets hemsida »

 

© adastra media

Etiketter: ,

Länktips: NISI MASA - Nätverk för unga filmare

På drömfabriken hittar man nya saker, som till exempel  www.nisimasa.com » ett internationellt nätverk för unga filmare ( 18-28 år) med 19 olika länder representerade.

NISI MASAS mål är att upptäcka nya filmtalanger, utveckla tvärkulturella projekt, främja det europeiska och skapa plattformar för internationellt samarbete.

Detta försöker man förverkliga genom att bl.a.  organisera film- och manuskurser, anordna seminarier, puffa för kortfilm och en tävling i att skriva kortfilmsmanus.

Svenska avdelningar finns i Stockholm, Göteborg och Malmö som man kan se mer om på deras Facebook-sida »

Deadline för nästa tävlingsomgång är 31 juli. Se mer på svenska avdelningens sida eller på www.nisimasa-scriptcontest.eu »

 

© adastra media

Etiketter: ,

tisdag, april 14, 2009

Minikurs : Mer flyt i scenbeskrivningarna

Den här lilla videolektionen från YouTube visar några små enkla men effektiva knep för att göra scenbeskrivningarna mer levande.

Nu kan man tycka att John August, i sin genomgång tar sig lite väl stora friheter när han även gör ändringar i själva innehållet och lägger till detaljer som inte fanns från början.

Men bortsett från det är det lätt att se hur mycket mer flyt det blir i texten när han byter ut de lite omständliga tekniska beskrivningarna mot att rollfigurerna aktivt gör saker där utrustningen kommer till användning.

John August är manusförfattare. Har du tid över kan jag rekommendera ett besök på hans sajt där det finns MÄNGDER av matnyttigheter för den som vill ha lära sig hur man skriver manus.

johnaugust.com (a ton of useful information about screenwriting) >>

Mer läsning på bloggen :
Att skriva scener (utdrag från kapitel 7) >>

© adastra media

Etiketter: , , , ,

tisdag, april 07, 2009

Drömfabriken 23-25 april : Programmet klart - 148 filmgäster och 53 filmer

Idag presenteras programmet för Drömfabriken >> , Filminstitutets årliga inspirationshelg för filmfolk av alla kategorier. Inträde till hela detta kalas är 200 pix (förutom några enstaka särskilt exklusiva programpunkter som kostar extra)

I det digra programutbudet finns förstås några godbitar för manusintresserade:

TORSDAG 13:30–14:15  -  HUMOR

Hur gör man något roligt ännu rolighare, samtal med Fredrik Lindström och Tova Magnusson som visar sina roligaste klipp.

TORSDAG 19:00–22:00 - FREE SCREEN

Den som vill läsa något ur ett manus eller  spela upp en scen har nu chansen. Alla bidrag kommer med. Tidsgräns : max 5 minuter. Se mer och anmäl intresse >>

FREDAG 11:00–12:00 - HJÄLP I MANUSDJUNGELN

Dramaturgiprofessor Harald Stierne från DI reder ut vad olika begrepp står för och hur de används i det konkreta skrivandet.

TORSDAG & FREDAG - SVT PITCH

Vinn 5 000 kronor på bästa pitch   Se mer >>

LÖRDAG 10:00–10-45 - SNABBA CASH

Hör manusförfattarna Maria Karlsson, regissören Daniél Espinosa och producenten Fredrik Wikström berätta om slitet med att på överföra och koka ner boken till ett långfilmsmanus.

SPEED DATING

Vill du få kontakt med andra filmarbetare? Har du en fantastisk manusidé som du vill att någon ska förverkliga?  Du får på väldigt kort tid presentera dig själv och/eller dina idéer för en massa olika personer. Se mer och anmäl intresse >>

Se hela programmet :  Torsdag >>   Fredag >>   Lördag >>

Anmäler sig gör man här >>

© adastra media

Andra bloggar om : ,

Etiketter: ,

torsdag, april 02, 2009

Mer om Blake Snyder

Jag har tidigare skrivit om Blake Snyders bok Save The Cat och ska nu bara komplettera med en länk till ett blogginlägg som  sammanfattar intrycken från en kurs med honom. I inlägget kan man bl.a. se ett schema som visar Snyders idéer om struktur.

Nu tycker jag personligen att man bör ha en viss distans till den typen av schema. Struktur i all ära men det är väldigt många andra komponenter som också ska fungera för att ett manus ska bli bra.  Att bara se på Snyders schema är inte heller rättvisande för hans teorier. Snyders bok har faktiskt mycket mer att tillföra än så.

Se blogginlägget:  Story Structure from Blake Snyder >>

Blake Snyders egens sajt >>

Se min recension av boken Save the Cat  här >>

© adastra media

Etiketter: , ,

fredag, mars 27, 2009

Länktips : 10 punkter för bättre framgång

Ett nytt länktips är sajten Creative Screenwriting >>  för tidskriften med samma namn. (Tack Kurt)

Några få nummer av tidningen kan laddas ner som PDF.

I årets januari/februari-nummer finns bl.a. den läsvärda artikeln Is Your Script Reader Ready?  om vad man ska tänka på innan man skickar iväg sitt manus.

Just den första läsningen är väldigt avgörande. Det gäller att skapa goda förväntningar och redan från början göra ett så bra intryck som möjligt. Är de första tio sidorna tveksamma är det risk att resten aldrig blir läst.

Artikeln handlar om att professionella bedömare blir mer positiva om de ser att 10 speciella punkter är utformade på "rätt" sätt. Se resonemanget om detta och vilka de tio punkterna är på
SID 51-52 i tidningen som kan laddas ner  HÄR >>

En annan av godbitarna är deras blogg : creativescreenwritingmagazine.blogspot.com >>  där det finns intervjuer med kända amerikanska manusförfattare ladda att ner i mp3-format.

© adastra media

Etiketter: , ,

torsdag, mars 19, 2009

Länktips : Om att skriva dialog

En kort men bra artikel om saker att tänka på när man skriver dialog : How to Write Dialogue >>

Den som har svårt med engelskan kan hämta stöd från en hyfsat lyckad översättning >> från Googles automatiska översättningstjänst. (Inser man bara att ordet “character” inte ska vara “tecken” utan “rollfigur” bör man förstå det mesta.)

Inlägget föranleddes av ett lektionspass i ämnet filmdialog på Manuspiloterna >> häromdagen.

 

Mer läsning på bloggen :

Att skriva dialog  [ inledningen av kapitel 8 ] >>

Dialog som avslöjar [ utdrag ur kapitel 8 ] >>

Ett skräckexempel >>

 

© adastra media

Andra bloggar om :

Etiketter: ,

torsdag, mars 12, 2009

Länktips – Om att skriva Backstory

Jag skriver en hel del i boken (i kapitel 6, om rollfigurer) om vikten av lära känna sina filmkaraktärer på djupet genom att tillverka en backstory.

Det avsnittet är inte publicerat här på bloggen. Men för den som vill veta mer vad backstory handlar om och hur man kan arbeta med sina rollfigurer kan jag med varm hand tipsa om sajten Unique-Screenwriting.com som jag skrivit om tidigare.

Där kan man hitta två sidor om backstory :

  1. Character Backstory Screenwriting - Make It Power Your Emotional Plot >>
  2. Character Backstory Screenwriting - Inhabiting Your Character's Past >>

Det är ganska grundläggande men klart vettigt.

Mer läsning på bloggen :

Att skapa rollfigurer  [inledningen av kapitel 6] >>

Identifikation [utdrag ur kapitel 6] >>

Den personliga moralens betydelse [utdrag ur kapitel 6] >>

 

© adastra media

Etiketter: ,

måndag, mars 02, 2009

Datum för drömfabriken 23-25 april

Så mycket mer än tidpunkten är ännu inte officiellt när det gäller 2009 års upplaga av DRÖMFABRIKEN >>,   SFI’s stora öppet-hus-satsning  som brukar ha ett digert program för alla som är intresserade av filmskapande.

Något om talangutveckling ska det i alla fall bli enligt Emma Gray Munthe som är programansvarig.

Annars är informationen ännu så länge knapphändig. Den som vill ha en idé om hur det brukar se ut kan kolla förra årets program >>

© adastra media

Andra bloggar om :

Etiketter: ,

tisdag, februari 24, 2009

Ny manuskurs : Kreativt skrivande i Göteborg

Filmhögskolan i Göteborg arrangerar en sommarkurs som pågår i 11 veckor med tre träffar och eget skrivande under mellantiden.

Kursen vänder sig till dem som har grundläggande kunskaper i att skriva för film och vill utveckla sitt skrivande.

Senaste ansökningsdag är 15 april

Ytterligare info och  ansökningshandlingar finns på filmhögskolans sajt >>

 

Länkar till några andra  manuskurser hittar du här >>

© adastra media

Etiketter: , ,

söndag, februari 22, 2009

Om spegelneuroner i Hjärnstorm

TV-programmet Hjärnstorm som tar upp fascinerande konstigheter i människans sätt att fungera handlade förra veckan om att läsa andra människors tankar. Där spelar självklart spegelneuronerna en aktiv roll. Se programmet här >>

Inslaget om just spegelneuroner ligger ca. 15 min in i sändningen.


Se mer om spegelneuroner och kopplingar till hur vi upplever film i tidigare inlägg :

Intressant hjärnforskning om inlevelse >>

Kapitel 2 - Om Dramaturgi och Inlevelse >>

© adastra media

Etiketter: , , , ,

torsdag, februari 12, 2009

Länktips : Skriver du hellre böcker?

Filmbranschen är en besvärlig värld att navigera i för den som vill uttrycka sig. Många känner sig kallade men få blir utvalda. Ett alternativ är att skriva böcker istället. Då det inte kostar 25 miljoner att trycka en bok är möjligheterna att ta sig fram något större med ett romanprojekt.

Dagens länktips kommer från nyhetsmorgon i TV4 som igår hade två inslag för folk med författarambitioner.

Det ena handlar om hur man skriver en bestseller. Erik Grundström, författare och ledare för Skrivarakademin, får två minuter på sig att ge sina bästa skrivtips. Mycket av det han säger gäller f.ö. även för filmskrivande.  Se inslaget >>

I det andra får vi höra om BOK-SM där högvinsten består av ett kontrakt på Piratförlaget. Tävlingen är öppen för alla och det speciella är att urvalet delvis sker på webben med publikröstning som ett avgörande inslag. Se inslaget >> eller gå direkt till sajten som arrangerar BOK-SM,  kapitel1.se >>

© adastra media

Andra bloggar om : , ,

Etiketter: ,

onsdag, februari 04, 2009

Länktips filmdebatt : Rapport från talangseminarium i Göteborg

En viktig aspekt i framtidsperspektivet för svensk film är hur man på bästa sätt tar hand om och utvecklar talanger.

Under filmfestivalen arrangerades glädjande nog en paneldebatt runt just denna fråga.

Filmnyheterna.se var på plats och publicerar idag ett referat: Vem fångar upp de nya talangerna? >>

Följ med vad som händer på filmnyheterna.se  genom att prenumerera på deras RSS-flöde >>

 

© adastra media

Etiketter: , ,

måndag, februari 02, 2009

Dagens länktips – Egensinne och Haveri

Manusförfattaren som slår undan benen på alla Hollywoods regelnissar,  den egensinnige Charlie Kaufman,  intervjuas i dagens SVD. Så värst mycket blir tyvärr inte sagt men alla manusförfattare som gillar att bryta normer kan hämta moraliskt stöd :  I huvudet på Charlie Kaufman >>

 

Och i DN ondgör sig Johan Croneman idag över den stolta satsningen på novellfilm. Nio av tio filmer gör honom deprimerad. Det som stör honom är det närmast tvångsmässiga behandlandet av politiska och sociala dilemman.

Detta är intressant. Det är lätt att få känslan att Svenska Filminstitutet och Sveriges Television (som tillsammans står bakom novellfilmssatsningen) ser det som en förpliktelse att ta fram filmer som har en samhällelig udd. Lite typ ‘Socialstyrelsen Rekommenderar’, att filmens huvudfunktion är att uppfostra medborgarna.

Inte direkt plakatfilm men lite åt det hållet. Helst ska det handla om sociala orättvisor, invandrarproblematik, överskridande av könsroller eller missförhållanden.  Som t.ex. Patrik 1,5 >>, Rallybrudar >>, Allt Flyter >>, Mammut >>, Maria Larssons Eviga Ögonblick >>  för att nämna några exempel.

Lite för mycket politisk präktighet alltså.

Som att det bara finns två poler, det programmatiska och det kommersiella. Vi får ju inte glömma alla Arn och Sällskapsresor och Göta kanaler och Tur med vädret som också får stöd.

Gungor eller karuseller?

Jag håller med Johan Croneman och vill gärna föreställa mig att film kan vara mer än så.

Läs hans artikel och begrunda : Svin, svek och tristess >>

 

© adastra media

Etiketter: , ,

lördag, januari 17, 2009

Manusgrupp i Stockholm

Att skriva filmmanus är ofta en ganska enslig syssla. Men det finns bot. Här kommer ett länktips för den som vill utbyta erfarenheter och diskutera manus.

I diskussionsgruppen Filmmanus Stockholm kan du enligt programförklaringen:

- få kommentarer på ditt manus och ge kommentarer till andra
- få motivation och inspiration
- träffa andra författare på våra möten
- knyta kontakter och diskutera branschen

Förutom diskussioner på nätet och tips om tävlingar och annat arrangeras möten IRL i Stockholm. Nästa gång blir 8 februari.

Du kan ansöka om medlemskap i gruppen på sajten Filmmanus Stockholm >>

 

© adastra media

Andra bloggar om : , ,

Etiketter: ,

söndag, december 28, 2008

Nattlig telefonkurs om att skriva om

Senaste internetfyndet på manusfronten är scriptforsale.com >>

Den övergripande idén är att sälja nätbaserade manuskurser men det finns också massor av kunskap att hämta för den som inte vill betala för en kurs. Det finns bl.a. en samling artiklar >> och en rejält tilltagen länksamling >>

Som antyds av sajtens namn finns det ett klart uttalat fokus på att få fram manuskript som ska vara säljbara.

Själv satt jag under natten till idag i en fyra timmar lång telefonkonferens. Det var en föreläsning med titeln “21 Powerful Rewrite Strategies FREE Teleconference >> ledd av Hal Croasmun, författare och producent som bl.a skrivit boken "33 Ways to Break into Hollywood". Även om jag vid det här laget känner igen ganska mycket fanns det en del infallsvinklar som jag inte stött på förut.

Vi var ett 40-tal personer från olika håll i världen som deltog och med jämna mellanrum lämnades möjlighet att ställa frågor.

Det hela var möjligt tack vare Skype >>  där man kan ringa vanliga telefoner från datorn. Det fyra timmar långa samtalet till USA kostade inte mer än lite drygt 60 kronor. Själva föreläsningen var alltså gratis. Inbjudan gick ut till alla som blir medlemmar (gratis) och prenumererar på sajtens nyhetsbrev.

Att skriva om enligt Hal Croasmun

Croasmun skiljer mellan på det han kallar “editing” och verklig omskrivning. Den som ska skriva en ny version av ett bristfälligt manus måste vara beredd att göra en verkligt genomgående bearbetning. Att bara ägna sig åt att puts är något helt annat.

Hal Croasmun menar att man i en sådan omskrivning bör följa en viss ordning. I den stencil som skickade ut innan illustrerades detta med en pyramid. Storleken på de olika fälten ska motsvara hur viktigt varje moment är.

Hal Croasmun Rewriting steps

1. Berättelsen

Han rekommenderar att man gör en lista på de viktigaste punkterna i strukturen (dvs. anslag, katalysator, vändpunkt 1, mittpunkt akt 2,  vändpunkt 2, klimax och upplösning)

Var och en av dessa punkter beskriver man med en enda rad. Genom att på det sättet dra ut essensen isolerar man själva strukturen och gör den tydlig och överblickbar.

Sedan kompletterar man med en mycket hårt sammanfattad beskrivning av hela historien på en A4-sida. Genom att ta bort alla detaljer ser man skelettet och kan diagnostisera svagheter och se om allt verkligen hänger samman.

Precis som Robert McKee menar Croasmun att allt annat blir meningslöst om inte själva berättelsen i stort fungerar. Det är där man måste börja. Först när de olika momenten i berättelsen finns på plats kan man gå vidare till nästa steg.

2. Rollfigurer

Efter att man gjort backstory och fått en tydlig bild av manusets olika rollfigurer ställer man samman ett profildokument för var och en av de mest centrala personerna. Detta ska rymmas på en A4 och här tar man bara med de saker som  har direkt betydelse för historien. Talanger och brister, vad de söker (medvetet och omedvetet), hur de relaterar till varandra och hur just deras historia i manuset ser ut. Man funderar också på vilka karaktärsdrag som ska betonas när de  introduceras för publiken.

3. Scener

Här ser man först till att varje enskild scen fyller sin funktion. (t.ex. gestalta karaktäregenskaper, föra berättelsen framåt, bearbeta premissen och liknande). Men man ska inte nöja sig med det utan också undersöka om scenen skapar en känslomässig reaktion hos publiken. Varje scen ska helst fylla sin funktion på ett dramatiskt, gripande, fängslande, spännande eller roande sätt.

4. “Action”

Här tycker jag Croasmun använder en lite konstig rubrik. Det han talade om var att det ska finnas två nivåer i det rollfigurerna gör, det de visar upp för omvärlden och deras inre drivkkafter. I omskrivningen kollar man här att allt inte ligger på ytan, att rollfiugurerna har hemligheter att de gör det de ska göra på ett intressant, trovärdigt och levande sätt.

5. Dialog

När nu allt annat är på plats är det dags att se på dialogen. En intressant specialare här är att Croasmun rekommenderar att man tar en alldeles individuell sittning med varje enskild rollfigurs alla repliker. Där plockar man fram det profildokument som man tillverkade i steg 2 och ser om man på ett naturligt sätt kan låta de viktigaste karaktärsdragen komma fram ytterligare.

6. Ordputs

Det allra sista är att se över formuleringarna i den beskrivande texten. Går det att få bättre flyt och att få texten mer levande för läsaren? Det är viktigt att göra detta moment sist. Har man suttit och slipat fram de mest optimala formuleringarna i ett tidigare skede är det mycket svårare att göra de ändringar som är nödvändiga i pyramidens steg 1-4.

© adastra media

Andra bloggar om : , , ,

Etiketter: , , , , , , ,

måndag, december 08, 2008

Länktips : Mot struktur och dramaturgi

Att tala om struktur och dramaturgi väcker ofta ont blod bland manusförfattare och regissörer. Jag har själv varit med vid flera tillfällen när folk i branschen rest ragg. Jag tror att det ligger ett missförstånd bakom, en slags myt att den som förordar dramaturgi till varje pris vill tvinga in alla berättelser i ett och samma schema där alla viktiga moment ska komma på exakt rätt minut och i exakt rätt ordning.

Det är då också underförstått att struktur betyder samma sak som överkommersialiserad feelgood och att dramaturgi står i direkt motsatsförhållande till ett fritt konstnärligt uttryck

Så kan det förstås vara. Men det är absolut inte hela sanningen.

Dramaturgi och struktur kan aldrig någonsin vara nog i sig. Det är bara verktyg. Det måste finnas något annat också, något besjälat, personligt, konstnärligt eller vad man vill kalla det. Utan den komponenten blir en berättelse platt och intetsägande.

Struktur är form, inte att förblanda med innehåll. Den kommer i andra hand, som ett hjälpmedel att förmedla den historia man brinner för att berätta. Och det ingår i villkoren att man ofta måste hantera de traditionella modellerna (dvs. systemet med akter eller de olika stegen i Christoffer Voglers lära) med viss självständighet för att inte göra våld på sin berättelse.

Som vanligt finns det saker att hämta på nätet.

Länktipset den här gången gäller sajten Unique Screenwriting >> som har det vällovliga ärendet att befria strukturnördarna från sina bojor. Där hittar man också en intressant liten PDF-skrift om bildberättande Screenwriting Visual Grammar >> som man får ladda ner gratis om man prenumererar på deras utskick. Den är klart läsvärd!

Direktlänk : Unique Screenwriting, sidan om struktur >>

© adastra media

Etiketter: , , , ,

måndag, oktober 13, 2008

DN's Johan Croneman om vardagsmoral

Återigen ett inlägg om moral med anledning av att jag just nu arbetar med slutputsen med kapitlet om premiss >>

Där finns ju ett lite mer filosofiskt resonemang om varför en del filmer talar till oss särskilt starkt. En av utgångspunkterna är att vi i våra vardagsliv ständigt brottas med olika moraliska problem.

I dagens DN ger Johan Croneman en liten provkarta på några frågeställningar som den moderna människan måste bearbeta. Det som fått honom att fundera är helgens TV-gala för världens barn. Läs Johan Cronemans krönika här>>

Och apropå TV. Den som kände sig kritisk till SE UPP FÖR DÅRARNA >> som visades i SVT i helgen kan få vatten på sin kvarn i min analys här på bloggen tidigare : SE UPP FÖR DÅRARNA - Vad är felet? >>

© adastra media

Etiketter: , , ,

lördag, september 06, 2008

Länktips - Om premiss i filmmanus

Ett länktips den här gången. Det gäller utdrag ur en bok som jag hittat nyligen som handlar om premissen >>, ett ämne som det skrivits alldeles för lite om.

Den enda bok innan, som riktigt utförligt behandlar hanteringen av premiss är väl Lajos Egris "The Art Of Dramatic Writing" >>. Även om den är väldigt belysande har den ju rätt många år på nacken och tar mest upp exempel från teatern.

Det är också ett problem att det inte finns någon självklar term i den engelska manuslitteraturen för att beteckna det vi kallar premiss. Där används begreppet "premise" ofta i betydelsen "kort beskrivning av den centrala intrigen" vilket kan förvirra. Olika författare använder olika termer. Michael Hague t.ex. kallar det "Theme" medan McKee skriver om "Controlling idea".

the_moral_premiseDen nya bok jag hittat anknyter redan i sin titel till det jag skrivit en hel del om här på bloggen och även betonar starkt i min egen bok, nämligen kopplingen till moral. Se mer på författarens sajt:THE MORAL PREMISE av Stanley D. Williams >>

Där kan man ladda ner hela första kapitlet som PDF-fil >> och även se några artiklar.

The Moral Premise omfattar uppåt 200 sidor och handlar enbart om premiss. Jag har precis fått hem boken. Hittills verkar den mycket lovande men jag får återkomma med en mer utförlig kommentar när jag läst mer.

© adastra media

Andra bloggar om : , ,

Etiketter: , ,

torsdag, augusti 28, 2008

Manuskurs - Plats kvar hos MANUSPILOTERNA

Under läsåret 08-09 kommer jag jag att medverka som manushandledare hos MANUSPILOTERNA.

MANUSPILOTERNA är en ettårig utbildning på heltid som drivs av Zingofilm

Jag fick just meddelande om att det kan finnas plats kvar att söka. Men då kursen startar redan måndag 1/9 gäller det att stå på.

Mer detaljer om kursen och hur man ansöker finns på hemsidan Zingofilm MANUSPILOTERNA >>


Andra bloggar om : , ,

Etiketter: , , , ,

måndag, augusti 25, 2008

Tillägg för filmfantaster - IMDB i söklistan

Senaste internetfyndet är en busenkel liten tillsats som förbättrar livet. Åtminstone för alla oss som ständigt behöver kolla upp saker på IMDB (Internet Movie DataBase)>> det virtuella uppslagsverket med allt om alla filmer.

Det går ut på att lägga till IMDB som söktjänst så man kan söka filmdata direkt i webbläsarfönstrets sökruta, dvs, utan att behöva passera IMDB's startsida.

Enklast är det i Firefox där man bara hämtar hem en liten insticksmodul här >>

Sen väljer man sökmotor genom att klicka på lilla pilen.



Det går att göra motsvarade i Internet Explorer. Fast där är det ca en minut mer pyssel :



Där på sidan med fler leverantörer fyller du i som på bilden och installerar.


För den som vill kopiera in texten :

http://www.imdb.com/find?s=all&q=TEST


© adastra media

Andra bloggar om :

Etiketter: ,

tisdag, juli 22, 2008

Att skriva en bok om att skriva filmmanus ...

Det är bara att inse. Som alla trogna läsare har märkt vid det här laget är jag ingen äkta bloggare, alltså urtypen, en besatt fantast som spottar ur sig inlägg stup i kvarten och har åsikter om allt som rör sig. Här publiceras inläggen klart mer sporadiskt

Den här gången handlar det om att skriva en manusbok.

: )

Punkt 1. Det tar en jäkla tid.

Punkt 2. Särskilt slutfasen, när allt ska sitta perfekt på plats, är förbaskat pillig.

Det har ju blivit så med skrivandet att det fungerar bäst när jag kan arbeta koncentrerat en längre tid, några veckor minst, och inte har några andra åtaganden som bryter koncentrationen. Problemet är att det inte är helt enkelt att frigöra tid på det sättet. Men nu har jag i alla fall haft möjlighet att sitta med boken ett tag igen.

Det är alltså den slutliga genomgången nu, där jag flyttar omkring saker som hamnat i fel avsnitt, vässar resonemang som kan göras tydligare, hittar konstiga formuleringar och kompletterar med fler exenpel. Typ.

Då kan det se ut så här nedanför skrivbordet :

Pappershoeg

Högen består av de senaste dagarnas utskrifter från det senaste kapitlet i genomgången. Det går åt en del papper. Det är alltså skrivet på båda sidor eftersom mitt A4-förråd har börjat sina.

Nå. Skrivandet går i alla framåt och det känns väldigt skönt varje gång jag kan lägga slutversionen av ett nytt kapitel till handlingarna.

Vid tillfälle kommer jag att också att sätta mig och göra uppdateringar av de kapitelutdrag jag har lagt ut tidigare eftersom de inte längre är helt aktuella.

Och till slut ska jag meddela att det snart kommer ett bonusavsnitt för att kompensera mina slarviga bloggvanor. Det blir något nytt ur kapitlet 7, om att skriva scener.

Kanske en del av det avsnitt som behandlar metoder för att skapa spänning ... Mmmm ... Det kan nog passa bra.

Tills dess kan kan man roa sig med en liten minikurs på sajten wildsound-filmmaking-feedback-events.com : HOW TO WRITE A SCREENPLAY >

Det var allt för idag. Tack och hej.

© adastra media

Etiketter: ,

lördag, maj 31, 2008

Länktips : Film och Manuslänkar

GRATISTJÄNSTER PÅ NÄTET : Recensioner, manus att ladda ner och skrivprogram för manus.

Adsense, Googles annonseringsprogram för internet som ger sajt- eller blogginnhavare en liten slant per klickad annons har satt igång en hel del kreativitet där ute.

Det fiffiga med AdSense > , om ni skulle ha missat det, är ju att systemet scannar sajten eller bloggen efter nyckelord och försöker placera annonser som är relevanta utifrån innehållet.

Det kan alltså löna sig att samla folk runt ett intresse. Lyckas man dra till sig många besökare kan det generera klick på annonserna. Detta har lett till en strid ström av nya gratistjänster på nätet.

KRITIKER.SE

Mitt senaste fynd är kritiker.se >

Där hittar man en sammanställning av länkar olika tidningars recensioner av film och DVD. Besökaren kan söka efter en film och på ett och samma ställe få en samlad överblick över hur den tagits emot av recensenterna.

Det är en kanonidé. Kritiker är tyvärr också bara människor och en del tycker ju helt fel. Själv brukar jag nästan alltid försöka hitta några olika recensioner innan jag bestämmer mig att gå och se en helt okänd film.

Det är bara att tacka Markus Hansson som driver sajten som ett ett fritidsprojekt. Och Google förstås, och de andra annons- och provisionsprogram som gör det hela lönsamt. Enda nackdelen är recensionerna försvinner från en del tidningarnas sajter så att en del av länkarna inte ger resultat.

Klicka på gott folk så Markus inte tappar sugen. kritiker.se > är en given favorit.

THE INTERNET MOVIE SCRIPT DATABASE

En annan ny sajt som jag hittade via en tidskrift är IMDB´s systersajt IMSDB > som kallar sig "The web's largest movie script resource!". Där kan man få tag i gratis manus för läsning eller nedladdning. De har dessutom olika RSS-flöden så att man enkelt kan bevaka nytillkomna titlar.

CELTX

Det tredje tipset gäller skrivprogrammet CELTX > för manus som är gratis att ladda ner. Celtx tar hand om formateringen så att författaren kan koncentrera sig på det kreativa. Programmet finns för en mängd olika språk och även som "portable" dvs. att man kan köra det från ett USB-minne istället för att installera på datorn. Portableversionen hämtas här >

Utöver formateringsdelen innehåller Celtx en massa andra funktioner också, som t.ex. hantering av storyboard, produktionsplanering och en webbtjänst för projektsamarbete.

Fler länktips finns f.ö. på sajten : www.adastramedia.se >

WINDOWS LIVE WRITER

Sen har jag nu börjat att skriva inläggen med ett gratisverktyg för bloggande, nämligen Windows Live Writer >. Det är klart enklare än att använda bloggens webbtjänst. Fast ibland blir det konstigheter med Å Ä Ö i rubriker och etiketter. Men det går att justera med det vanliga gränssnittet sen när inlägget är publicerat. En annan effekt är att det blir ett lite annorlunda utseende.

© adastra media

Etiketter: , ,

tisdag, maj 20, 2008

Lite annat att pyssla med

Underhållsinslägg

Det här är väl mer att betrakta om underhåll än att det finns särskilt trängande saker att säga. Arbetet fortskrider i det tysta. Nu är i alla fall intervjuerna för kapitlet om branschen genomförda. Det tog sin lilla tid eftersom det kom en utlandsresa emellan och de jag ville prata med är ganska uppbokade personer. Nu pågår korrketur och smärre justeringar när tiden tillåter. Det lite annat att styra med också i livet men det blir ett mer koncentrerat pass rätt snart hoppas jag.

Sen var det ganska roligt att notera att KÄRRINGEN DÄRNERE >> stod sig rätt bra när filmnyheterna.se (jo det är min favosajt) nyligen sammanställde betyg över de senaste årens filmskörd.

Fredrik Zillen har den här gången gått igenom hur 85 filmer togs emot av recencenterna. Inte helt oväntat kommer publikfavoriterna ofta rätt långt ner som t.ex. "GÖTA KANAL 2" på 84 plats med betyget 1.07. Eller ARN, TEMPELRIDDAREN som med sina drygt 2,5 i medel hamnade som nr 61 i listan. En sak att förvånas mer över var dokumentärernas starka ställning.

Och hur gick det för Kärringen då? Jo, plats 33 minsann, med fullt hedervärda 3.03 i betyg. Det gladde hjärtat lite att denna anspråkslösa pensionärshistoria med minibudget faktiskt slog filmer av Simon Stahlo, Josef Fares, Lukas Moodysson och andra höjdare.

Se hela listan i artikeln Så gör du en kritikersuccé >>

Heja på filmnyheterna.se! Bra jobbat. Igen!


Mer om Kärringen Därnere finns att se på sajten manusgruppen.se >>. Hur den mycket speciella processen med manuset gick till finns beskrivet här >>

© adastra media

Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter: , ,


stand

Bokus bokrea 25/2-15/3 »  Både  Bokus » och  AdLibris » kan skicka mot faktura och har alternativ med fri frakt