ATT SKRIVA FILMMANUS - En ny manusbok på svenska

onsdag, januari 20, 2010

Manus på spek? Någon som känner igen sig?

I den research jag gjorde för boken ingick det att tala med folk från branschen om hur verkligheten ser ut. Jag intervjuade bl.a. Peter Possne, (Sonet) Stefan Baron och Eva Ward (båda SVT DRAMA).

En fråga gällde hur många manusförslag de får in under ett år. En grov uppskattning ger att det totalt handlar om mellan 2000 – 4000 manusidéer som cirkulerar i branschen. Det handlar då inte bara om manus i fullängd utan innefattar även skisser i form av mer eller mindre utvecklade treatment eller synopsis.

Det sitter alltså en väldans massa människor och utvecklar filmidéer – Och det överväldigande flertalet skriver på spekulation, dvs utan betalning men med ett starkt hopp om att en dag få se sitt manus bli film.

Nedan kan du se en 1 ½ timme (!) lång dokumentär som följer några manusförfattare från USA som kämpar för att komma in över tröskeln. Klart givande, även om vår svenska produktionsmiljö ser lite annorlunda ut.

Själv gillar jag citatet i början där vi för höra att en av de stora gamla producenterna sagt typ: "Den viktigaste personen i processen att göra film är manusförfattaren. Vi måste bara göra allt i vår makt för att hindra dem från att förstå det"  

Tack Kurt o Julius från Manuspiloterna »  för tipset

Mer läsning :

Utdrag ur boken: Kapitel 11 – Mötet med Branschen »

Tidigare inlägg:

Om Hal Croasmuns tips för den som vill sälja in en filmidé:  Att skriva en säljande logline »

Rapport från filmkritikernas träff med manusförfattare: Mer cred åt manusförfattarna tack! »

© adastra media

Etiketter: , , , ,

fredag, oktober 23, 2009

Chans att diskutera kvalitetsfilm!

Vad Är Kvalitetsfilm? Hur Ska Vi Få Fram Såna? Och Vem Ser Till Att Förutsättningarna Finns Att Skapa Dem?

Denna slags ständigt angelägna frågor finns det nu möjlighet att diskutera.

Med anledning av Nordiska Rådets Filmpris 2009 bjuder Nordisk Film & TV Fond och Dramatiska Institutet in till samtal om Nordisk Kvalitetsfilm.

Tid o plats:

DRAMATISKA INSTITUTET
VALHALLAVÄGEN 189, I TEVESTUDION
ONSDAGEN DEN 28/10  
Kl. 16:00-18:00

Panelen består av regissörer och producenter och samtalet leds av Stig Björkman.

Det borde finnas möjligheter till viss hetta i debatten med tanke på att årets nordiska filmpris gick till Von Triers ANTICHRIST [IMDB] », som väckt starka starka reaktioner av varierande slag och knappast kvalar in som kvalitetsfilm i alla läger.

Se mer om programmet: SAMTAL OM NORDISK KVALITETSFILM »

 
© adastra media

Etiketter: ,

tisdag, september 15, 2009

Detaljer om nya manusmiljonen

Utlovade ju en rapport från SFI-mötet om det nya manusstödet. Det var ett välbesökt möte där vi fick reda på mer detaljer om hur dessa pengar ska fördelas.

Poängen med stödet är att det ska fungera som en markering av att manusförfattarna faktiskt är välkomna att söka pengar utan den tidigare betonade kopplingen till en producent.

Det är alltså en extra pott som tillkommer utöver det vanliga manus- eller utvecklingsstödet. Och det är enbart långfilmsidéer som kan få stöd.

Men det handlar inte bara om extrapengar utan även om ett helt nytt ansökningsförfarande. Gången är att man söker med en kort synopsis: ".. max en A4 (kortare går också bra), 12 punkters Courier, 1,5 radavstånd". CV ska bifogas.

Ansökningarna behandlas sen gemensamt av de tre konsulenterna för lång- och barnfilm. De väljer ut ett gäng författare som får komma till ett möte och presentera sin ide mer utförligt. Därefter beslutas om vilka projekt som får stöd. Stödsumman uppgår till 70 000 kronor.

En av frågorna som kom upp var om vem som helst skulle kunna söka det nya stödet. Där betonades det att det finns krav på professionalitet. Filminstitutet lutar sig mot dåliga erfarenheter av att en hel del manusstöd tidigare kastats i sjön då pengarna gått till författare som inte kunnat leverera manus av tillräckligt bra kvalitet.

Man bör således ha någon form av filmisk bakgrund i sin CV för att inte sorteras bort direkt.  Men det är alltså mer frågan om en individuell bedömning än direkt formella krav.

Ansökan ska vara inlämnad senast 20 oktober.

Se även Filminstitutets sida om den nya stödformen »

Där kan man också kan ladda ner ansökningsblanketten.

Välkommen nyhet

Men det kom också fram en annan mycket välkommen nyordning, en nyhet som ännu inte är fullt offentliggjord. Adastra media kan alltså presentera ett litet scoop, nämligen att SFI är på väg att införa krav på producenterna att redovisa alla upphovsrättsavtal innan de kan få utvecklingsstöd till sina projekt.

På så vis ska man från SFI säkerställa att manusförfattarna får skälig ersättning för sitt arbete. Det har ju inte varit helt ovanligt att manusarvodet blivit skamlöst lågt och att manuspengarna försvunnit på vägen. Charlotta Denward fick en rejält stor applåd när hon meddelade att detta är på gång. Bra Jobbat SFI.

 

För att få en bakgrund:

MANUSPORTEN ALLTFÖR TRÅNG »

Mer cred åt manusförfattarna tack!»

 

© adastra media

Etiketter: , , ,

söndag, augusti 23, 2009

Ja men äntligen! – SFI har vaknat: 1 miljon till manusförfattarna

Kanske finns det hopp ändå för kolossen på gärdet. Man har till slut insett att manusförfattaren har en alldeles särskilt viktig roll i filmskapandet. Nu öronmärker SFI 1 miljon kr som ska kunna gå direkt till manusförfattare, utan att det behöver vara en producent inblandad från början.

Detta är definitivt goda nyheter.

Se mer på filmnyheterna.se : En miljon till manusutveckling »

Detta ska vi få höra mer om på en informationsträff på SFI  den 10 september. (rapporterar självklart här på bloggen sen)

En miljon är förstås inte särskilt mycket om man tänker på hur mycket det kostar att producera en kass film. Men det är helt klart ett stort steg i rätt riktning.


Den som vill ha en bakgrund till denna uppgradering av manusets betydelse får gärna backa tillbaka och läsa mitt debattinlägg i frågan: MANUSPORTEN ALLTFÖR TRÅNG »  där jag med ett ytterst konkret exempel visar hur absurt det kunde bli med de gamla reglerna.

© adastra media

Etiketter:

onsdag, april 29, 2009

Filmdistributionens ogenomträngliga mur

Debatten om villkoren för visningen av svensk film i det SF-dominerade biograflandskapet fortsätter. Den här gången är det filmen ORIGINAL  » som drabbas av att gå upp på enbart tre (3) svenska biografer vid sin premiär i slutet av maj.

I en debattartikel på frågar sig regissörsduon Alexander Brøndsted och Antonio Tublén tillsammans med skådespelerskan Tuva Novotny om det enda sättet att nå ut till den svenska filmpubliken ska vara via Pirate Bay.

Läs artikeln på filmnyheterna.se :
Varför får inte publiken se svensk film? »

© adastra media

Andra bloggar om : , ,

Etiketter:

måndag, mars 30, 2009

Film av böcker, böcker och böcker ….

Nu för tiden är det filmmanus på böcker som gäller. Man blir lite trött.

Av de 34 långfilmer som ska spelas in under 2009 är 19 (!) skrivna efter romaner.

Vad ska man egentligen dra för slutsats av dessa siffror?

Att det råder en skriande brist på bra originalmanus?  Eller att vi har drabbats av en extremt räddhågsen filmpolitik som inte vågar tänka självständigt och låta filmkonsten stå på egna ben? 

Eller?

Se vilka filmer som är på gång på dn.se >> 


Andra inlägg om detta :
Svenska filmbranschen med danska ögon >> 
Filmdebatt : Vilka filmer är sevärda? >>


© adastra media


Etiketter: ,

tisdag, mars 24, 2009

Filmdebatt : Vilka filmer är sevärda?

För den som intresserar sig för denna evigt debatterade fråga finns det ny statistik att fundera på. Filmnyheternas  Fredrik Zillén har gjort ett djupdyk och jämfört kritikernas uppfattning om svenska filmer med den krassa verklighetens publiksiffror.

I artikeln Har din film fått den publik den förtjänar?  >> kommer han fram till att Ruben Östlunds ”De ofrivilliga” har setts av alldeles för få personer och ”Arn – Tempelriddaren” av alldeles för många. Åtminstone om man utgår från recensenternas bedömning.

Särskilt stora skillnader mellan kritikerutlåtande och publiktillströmning konstateras inte helt oväntat för MARIA LARSSONS EVIGA ÖGONBLICK >>DE OFRIVILLIGA >> , ARN - TEMPELRIDDAREN >> och VI HADE I ALLA FALL TUR MED VÄDRET – IGEN >>

Men varför stanna här? Mitt förslag är att man utvidgar undersökningen med att fråga konsulenterna på SFI. Det vore intressant att få veta vilka betyg de själva skulle sätta på de filmer som fått stöd. Men det lär vi nog inte få reda på. De har nog tillräckligt svårt ändå att hålla balansen mellan alla  gungor och karuseller som ska hållas i rörelse.

Den som känner sig hågad kan för övrigt söka jobbet. Båda tjänsterna som långfilmskonsulent är utannonserade just nu.

Se mer på Filmnyheterna  : Dags för nya långfilmskonsulenter >>

 

Mer läsning på bloggen

Recension : MARIA LARSSONS EVIGHETSLÅNGA ÖGONBLICK >> 

FILMDEBATT - Om SF-monopolets effekter >> 

© adastra media

Etiketter: ,

onsdag, februari 25, 2009

Kritik av svenska filmkritiker

I ett tidigare inlägg ( här >> ) funderade jag på varför filmkritiker ibland tycks drabbas av en tvångsmässig kollektiv lust att hylla filmer som inte förtjänar det.

En annan vinkling på frågeställningen ventileras av filmskribenten Jon Asp i en debattartikel på sajten FOKUS. Han utgår bl.a. från den svenska kritikens välvilliga bemötande av Lukas Moodysons MAMMUT >> ställt mot den klart mer njugga respons filmen fått internationellt.

Jon Asp jämför med en nationalistiskt präglad sportjournalistik och ställer frågan : Kan man lita på svenska kritiker? >>


Även på FILMNYHETERNA.SE hittar man just nu kritiska resonemang om filmkritiken. Där menar krönikören (och filmkritikern) Kjell Häglund att vi behöver fler äldre kritiker. Han är trött på alla 25-35-åringar som inte kan skilja på vad som är pretentiöst bländverk och verklig substans.

Se artikeln Kritik kräver livserfarenhet >>

Och den som verkligen vill gå till botten med det hela läser även Bloggywoods artikel  Nils Petter Sundgren tycker till om bloggar >> som följer upp den brandfackla som Nils Petter kastade ut genom att attackera unga filmbloggare i tidskriften ALLT OM FILM häromveckan.

Har man nu fortfarande inte lyckats bilda sig egen  åsikt med ett lagom mått av personlig attityd kan man möjligen få vägledning på kulturtidskriften FLM som sammanfattar och kommenterar de diskussioner som pågår i artikeln Filmkritiker drabbar samman >>

Piouh!

© adastra media

Etiketter: , ,

måndag, februari 09, 2009

Om Mammut och det politiskt korrekta

En snabbis :

“Allt för många pekpinnar och ett allt för politiskt korrekt manus som slår in öppna dörrar är kritik som filmen bland annat får.”

Så kan man idag läsa i artikeln TUFF KRITIK FÖR ”MAMMUT” I BERLIN >>  på filmnyheterna.se

Något att återkomma till.

© adastra media

Andra bloggar om :

Etiketter: ,

onsdag, februari 04, 2009

Länktips filmdebatt : Rapport från talangseminarium i Göteborg

En viktig aspekt i framtidsperspektivet för svensk film är hur man på bästa sätt tar hand om och utvecklar talanger.

Under filmfestivalen arrangerades glädjande nog en paneldebatt runt just denna fråga.

Filmnyheterna.se var på plats och publicerar idag ett referat: Vem fångar upp de nya talangerna? >>

Följ med vad som händer på filmnyheterna.se  genom att prenumerera på deras RSS-flöde >>

 

© adastra media

Etiketter: , ,

tisdag, februari 03, 2009

Debatten fortsätter : Mot mallar och manusfundamentalism

På filmnyheterna.se kan man idag läsa ytterligare en uppföljning på Johan Cronemans generalattack >> på novellfilmssatsningen i gårdagens DN.

Enligt filmaren Jan Alvermark >> beror likformigheten på att alla filmer tvingas in i ett och samma mallsystemen, att det råder en nordisk manusfundamentalism med Mogens Rukov som Messias och Writing Screenplays That Sell som bibel.

Själv hör jag ju till dem som tror på struktur >> , inte som allenarådande sanning men som ett hjälpmedel att få en historia att fungera på film. Och jag till och med rekommenderar Michael Hauges förhatliga bok >>

I motsats till Jan Alvermark är jag övertygad om att det mycket väl går att berätta både originella och engagerande historier inom ramen för en traditionell struktur.

Och när han säger att det råder en övertro på “betydelsen av att hitta En bra historia” börjar jag undra vad det är för filmer Jan Alvermark vill att vi ska se.

Läs själv vad han skriver : Låsta mallar i svenska manus >>

© adastra media

Etiketter: , , ,

måndag, februari 02, 2009

Dagens länktips – Egensinne och Haveri

Manusförfattaren som slår undan benen på alla Hollywoods regelnissar,  den egensinnige Charlie Kaufman,  intervjuas i dagens SVD. Så värst mycket blir tyvärr inte sagt men alla manusförfattare som gillar att bryta normer kan hämta moraliskt stöd :  I huvudet på Charlie Kaufman >>

 

Och i DN ondgör sig Johan Croneman idag över den stolta satsningen på novellfilm. Nio av tio filmer gör honom deprimerad. Det som stör honom är det närmast tvångsmässiga behandlandet av politiska och sociala dilemman.

Detta är intressant. Det är lätt att få känslan att Svenska Filminstitutet och Sveriges Television (som tillsammans står bakom novellfilmssatsningen) ser det som en förpliktelse att ta fram filmer som har en samhällelig udd. Lite typ ‘Socialstyrelsen Rekommenderar’, att filmens huvudfunktion är att uppfostra medborgarna.

Inte direkt plakatfilm men lite åt det hållet. Helst ska det handla om sociala orättvisor, invandrarproblematik, överskridande av könsroller eller missförhållanden.  Som t.ex. Patrik 1,5 >>, Rallybrudar >>, Allt Flyter >>, Mammut >>, Maria Larssons Eviga Ögonblick >>  för att nämna några exempel.

Lite för mycket politisk präktighet alltså.

Som att det bara finns två poler, det programmatiska och det kommersiella. Vi får ju inte glömma alla Arn och Sällskapsresor och Göta kanaler och Tur med vädret som också får stöd.

Gungor eller karuseller?

Jag håller med Johan Croneman och vill gärna föreställa mig att film kan vara mer än så.

Läs hans artikel och begrunda : Svin, svek och tristess >>

 

© adastra media

Etiketter: , ,

torsdag, januari 29, 2009

SFI om odling av talang

Filmnyheterna.se  håller ställningarna som bästa portal för nyheter och debatt om svensk film.

Där kan man nu läsa artikeln Ingen fortsättning för Rookie >>

Rookieprojektet var tänkt att vitalisera svensk film genom att ”tillföra ny kreativitet och energi”  med produktioner präglade av “stort mod, nyskapande och egensinnighet

I filmnyheternas artikel kommenterar Charlotta Denward  nedläggningen:

“Jag tycker att det finns ett behov av talangutveckling i en bredare form. Man är en talang hela livet och det vore fantastiskt att kunna stödja även äldre, etablerade filmare som vill prova något nytt, något som skulle utveckla den svenska filmen. Ett nytt filmavtal kanske skulle kunna öronmärka pengar för ett ”laboratorium för långfilm” eller en utvecklingsavdelning, dit pengar slussas från men inte nödvändigtvis drivs av Filminstitutet.”

Att talang måste odlas är ju en av mina hjärtefrågor. Men varför detta vaga "kanske" när det gäller pengar från ett nytt avtal? Lite mer eftertryck skulle inte skada.

Sen är det säkert en bra idé att skilja ut en sådan verksamheten från SFI - Det skulle ge fler dörrar in i branschen.

Glöm bara inte bort att även manustalang  måste ha en chans till utveckling. Utan bra manus kan det inte bli bra film.

Se även debattinlägget : MANUSPORTEN ALLTFÖR TRÅNG >>

och Jannike Åhlinds krönika : HUR MAN FÅR TALANGER ATT BLOMMA >>

© adastra media

Andra bloggar om : , ,

Etiketter: ,

tisdag, december 30, 2008

Mer cred åt manusförfattarna tack! – Rapport från filmkritikernas träff

Här kommer till slut några spridda intryck från Filmkritikerförbundets träff på Kulturhuset 11/12. Rubriken var manusförfattarnas situation och ett 40-tal personer hade samlats. ( se tidigare inlägg med kommentarer här  >> )

Frihet eller  beroende

Det blev en hel del  som avhandlades under de två timmarna. Ett tema var i vilken mån författarens frihet hämmas av beroendet till sina uppdragsgivare. Hur starkt kan man hålla fast vid sin vision när de som håller i pengarna kräver ändringar.

Här fanns hela skalan representerad. Någon menade att hon inte accepterade några som helst krav på ändringar under skrivprocessen. Men vi fick också höra exempel på ren kohandeln, typ "Om du tar in vår idé här så låter vi dig ha kvar din ide där, OK?". 

Förhandlingsläget beror självklart på i hög grad på hur etablerad författaren är. Ett affischnamn som Peter Birro kan lättare freda sig mot klåfingriga producentkrav än en okänd förmåga.

Samarbete med regissören

Just detta att så många personer tar sig rätten att ha synpunkter uppfattas förstås som ett problem. Ju fler finansiärer desto fler vill lägga sig i.

Samtidigt måste manusförfattaren vara medveten om att manuskriptet inte är det färdiga verket. Förr eller senare måste det släppas till regissören. Och den färdiga filmen blir aldrig riktigt samma sak som den film författaren sett i sitt huvud.

Många framhöll vikten av ett bra samarbete med den blivande regissören. En poäng med att släppa in regissören i manusarbetet är att man skapar en gemensam vision vilket ökar chanserna att det slutliga resultatet ligger i linje med författarens intentioner.

Hårdare verkliget

En diskussion kom att handla om de förändringar som skett i inriktningen av dramaproduktionen på SVT. Där vill man nu framför allt satsa på längre serier där både manusförfattare och regissörer ska kunna bytas ut. Det konstnärliga uttrycket, den personliga rösten får allt mindre utrymme och utbudet blir allt mer utslätat.

( Fast just idag kan man se en lite annorlunda uppfattning i DN :
“Men en sak som jag verkligen gillar med tv är att det är en instans som sköter allt. "Här är en påse pengar, knock yourself out." Därmed får det också bli personligt. Jag har varit inne i långfilmskvarnen, sagt nej till en del saker och fått en långfilm nedlagd i sista sekunden. Man tröskar igenom så många olika instanser. Filminstitutet vill ha något konstnärligt, SF vill ha mer naket, Film i väst vill ha ytterligare något annat. Man måste lära sig dansa både foxtrot, vals och polka. Helst samtidigt.”
Det är regissören Simon Kaijser da Silva som uttalar sig om SVT’s nya dramasatsning DE HALVT DOLDA >> i artikeln  Religion är en moralprotes >> )

Överhuvudtaget är det idag en mycket hårdare verklighet. Både SVT och Filminstitutet vill uttalat koncentrera sina resurser på färre projekt. Utrymmet för utveckling av talanger är mycket sämre idag.

Skräckexempel

Vi fick också höra ett skräckexempel på hur det kan gå till med de nya reglerna där manusstödet måste gå via en producent. Ett team med två manusförfattare hade fått in sitt projekt hos ett produktionsbolag. Men trots att Filminstitutet hade betalat ut pengar för manusutveckling fick de två författarna skriva i sex månader utan ersättning.

Så lågt värderas manusförfattarens insats. Det är rent horribelt. Hur kan Filminstitutet hålla fast vid ett system som tillåter sådana övergrepp. Vad skulle det finnas att filma utan manus? En sak var alla överens om : Utan ett bra manus kan det inte bli en bra film.

Varför inget cred?

Själv ställde jag frågan till filmkritikerna om vilka resonemang som ligger bakom att  manusförfattaren inte får cred i recensionerna. När det gäller teater står dramatikerns namn överst under titeln. I filmrecensioner nämns författaren enbart i undantagsfall.

Jeanette Gentele (SVD) menade att det fanns anledning att ifrågasätta rutinerna. Mårten Blomkvist (DN) i panelen gled ur frågan genom att säga att det var ett redaktionellt beslut, att det inte fanns utrymme i den lilla rutan med uppgifter om filmen. När jag sen försökte påpeka att media har ett ansvar där bytte han raskt ämne. Vi fick aldrig veta varför man inte unnar  manusförfattaren en egen rad i faktarutan.

Men å andra sidan kanske just detta var en av anledningarna till träffen, en nyfikenhet på hur mycket upphovsman en manusförfattare egentligen är, om vi är värda mer cred. Jag vill gärna tro att Emma Gray Munthe, Mårten Blomqvist och Jeanette Gentele nu för frågan vidare. Att synas på framträdande plats i recensionerna skulle vara ett stort steg i uppvärderingen av författarens betydelse. Det borde förstås vara en självklarhet.

Sammanfattningsvis var det var en givande kväll och vi bjöds på massor av olika erfarenheter från den evigt besvärliga filmbranschen. Adastra medias utsände tackar och bockar för ett förträffligt initiativ.

© adastra media

Etiketter: ,

måndag, december 29, 2008

Svenska filmbranschen med danska ögon

"Svensk film mår tyvärr inte bra, och det vet alla. Branschen lider av en cancer som kallas rädsla och som sprider sig överallt. De är rädda för att filmerna inte ska bli blockbusterhittar. Rädda för att inte tjäna tillräckligt med pengar. Rädda för att väcka motstridiga känslor".
Så säger danske regissören Simon Staho >> i en intervju i DN idag.
Det är han knappast ensam om att tycka. Men inte särskilt många vågar säga något. Vem vill stöta sig med dem som bestämmer och riskera att det blir ännu svårare att få igenom sina projekt?
Stahos ärende är framför allt att hävda regissörens roll som okränkbar upphovsman där han menar att den svenska branschen helst vill ha lydiga tjänare.

Läs hela artikeln på dn.se : Svensk film livrädd >>

Han rör vid något där, Staho även om rädsla för starka regissörer bara är en aspekt av problemet. Rädsla förlamar. Och den svenska filmbranschen hyser många rädslor:  Rädslan att inte nå tillräckligt stor publik, rädsla att vara obekväm, rädslan att inte vara politiskt korrekt, rädslan att stå för en egen linje utan att snegla på vad andra ska tycka.

En producent jag var i kontakt med kallade filmhuset “Skräckens Hus”. En bransch präglad av rädsla kan knappast vara den bästa grogrunden för konstnärligt skapande.

© adastra media

Andra bloggar om : , ,

Etiketter: , ,

torsdag, december 11, 2008

Träff om manusförfattarnas situation ikväll

Bättre sent än aldrig. Här kommer ett tips för den som vill veta mer om hur det är att arbeta som manusförfattare. 

Men det är alltså redan ikväll.

Från Filmkritikerförbundets hemsida >> :

Nyfiken på manusförfattare? ­ Ett samtal om att skriva för film

Välkommen till en hearing om manusförfattarnas situation i Sverige, arrangerad av Svenska Filmkritikerförbundet.

Mårten Blomkvist och Emma Gray Munthe frågar bland andra Peter Birro, Jane Magnusson, Martina Bigert, Maria Thulin, Anders Weidemann, Mikael Druker, Sara Heldt, Johan Bogaeus, Stefan Ahnhem, Ulf Ryberg och Hans Gunnarson hur
de ser på sig själva som filmskapare.

Tid: 11 december kl 18-20
Plats: Klarabiografen i Kulturhuset, Stockholm.

Hjärtligt välkommen önskar Svenska Filmkritikerförbundet ­ och tipsa gärna intresserade vänner & kollegor!

Facebook-länk till detta evenemang:
http://www.facebook.com/event.php?eid=101162630569


Etiketter: , ,

fredag, december 05, 2008

Ett välkommet projekt : Äntligen någon som har fattat!

På filmnyheterna.se kunde vi kunde nyligen läsa att enbart en mycket liten andel av de svenska långfilmer som produceras ger pengarna tillbaka (Svensk film är olönsam >> * )

En av anledningarna till detta nedslående resultat är att filmer ofta drivs fram till inspelning på grund av ekonomisk stress hos producenter som behöver få  igång produktion för att kunna överleva. Att hasta fram en film av ett projekt som inte är fullt moget är att kasta pengarna i sjön. Det är egentligen det ultimata slöseriet. Och det handlar om många miljoner.

Det här vill man nu försöka komma tillrätta med i projektet Filmpool Nord Development.  Det intressanta där är att man bl.a. vill satsa mer på manusutveckling.

Just manusets betydelse är något som annars verkar helt bortglömt i debatten om svensk film. Och ändå är manuset grunden till allt. Det är så självklart. Utan bra manus kan det helt enkelt  inte bli bra film!

Äntligen säger jag. Den här produktionsstressen har  det talas om alldeles för länge utan att att något hänt. Och det är verkligen på tiden att frågan om hur vi får fram bättre manus kommer upp på dagordningen.

Heja Filmpool Nord! Ert initiativ kan bli ett verkligt lyft.

Läs mer på filmnyheterna.se: Filmpool Nord startar nytt utvecklingsprojekt >>

Se även inlägget  Manusporten alltför trång >>  om manusets betydelse i perspektivet av hur en manusförfattare kan bli hanterad i dagens stödsystem.

Du kan påverka!

Missa inte chansen ge synpunkter om detta till Mats Svegfors som just utreder den svenska filmpolitiken. Det är en oerhört viktig utredning som kommer att påverka framtiden i många år.  Se regeringen sajt FILMUTREDNINGEN 2008 >> där det finns en särskild avdelning där vem som helst kan lämnna synpunkter och reflektioner.

 

*) Tilllägg 08-12-08:
Se även Usel lönsamhet även för populära filmer >>

© adastra media

Etiketter: , ,

torsdag, november 20, 2008

Och debatten om SF fortsätter

Senaste inlägget hittar man på filmnyheterna.se där infortmationschefen på SF-Bio, Thomas Runfors, svarar Troell och Stenderup : Låga publiksiffror inte SF Bio:s fel >>

© adastra media

Etiketter:

onsdag, oktober 29, 2008

45 miljoner till digitalbio ska motverka SF-monopolet

Nu kommer socialdemokraterna in i SF-diskussionen.

Riksdagen har kartlagt den europeiska biografmarknaden kommit fram till att Sverige är unikt med en enda dominerande aktör.

Margareta Israelsson, riksdagsledamot och kulturtalesman, menar i en kommentar att situationen är både absurd och dyster. Partiet förespråkar digitaisering av av små och medelstora biografer och vill anslå 45 miljoner under en treårsperiod för att underlätta för mångfald i filmutbudet.

Läs mer i artikeln "Osunda förhållanden på biografmarknaden" >> på filmyheterna.se.

© adastra media

Andra bloggar om : ,

Etiketter: ,

måndag, oktober 20, 2008

FILMDEBATT - Om SF-monopolets effekter

Debatten om det strupgrepp som Svensk Filmindustri har lyckats få över den svenska filmbranschen fortsätter. I helgen behandlades frågan i två större DN-artiklar.

Först ut, i fredags, var Jan Troell som tillsammans med sin producent Thomas Stenderup visade på monopolets praktiska konsekvenser för MARIA LARSSONS EVIGA ÖGONBLICK >> som hade premiär för någon månad sedan.

SF kontrollerar idag närmare 80 procent av de svenska biograferna och påverkar därigenom hur stor publik en film kan få. Troell och Stenderup resonerar i artikeln "Seriös svensk film chanslös" >> om hur svensk film missgynnas av SF:s makt att tilldela mer eller mindre attraktiva salonger och tider. Och de ställer sig frågan om det ur filmpolitisk synvinkel verkligen är rimligt att årligen dela ut 250 miljoner kronor till svensk filmproduktion när filmerna i de flesta fall får hålla till godo med biografernas restplatser, medan amerikanska storsäljare breder ut sig i de bästa salongerna.

Och filmnyheterna.se följde snabbt upp med en fördjupning : "Maria Larsson dömd att bli en liten film" >> där de intervjuar bl.a. Thomas Runfors, från SF Bio och Maria Mörner, distributionsansvarig för på Sandrew Metronome.

Situationen är djupt olycklig när man ser till förutsättningarna för produktionen av konstnärlig svensk film. Följdeffekten av att SF låter storsäljarna tränga ut den mer seriösa filmen från biograferna, och därmed försvårar publiktillströmningen, blir att intresset från producenthåll minskar. Om inte filmerna har möjlighet att få publik som kan ge tillbaka insatsen blir det givetvis svårare att hitta extern finansiering.

(Sen att jag personligen inte tyckte om MARIA LARSSONS EVIGA ÖGONBLICK är en helt annan historia, vilket jag ska återkomma till inom kort)

Den andra DN-artikeln "SF missbrukar sin ställning" >> från i lördags visar en annan sida av problemet, hur monopolet försvårar för publiken utanför storstäderna. Det är konkurrerande Folkets Hus och parker, som äger biografer på mindre orter, som menar att SF-monopolet hindrar dem från att få tillgång till de mest aktuella filmerna.


08-10-21 Tillägg : Läs även svaret till Troell/Stenderup  från SF Bios programdirektör Sture Johansson i DN-artikeln "Vi ger all svensk film en chans" >>

© adastra media

Etiketter: ,

lördag, december 15, 2007

Kommentarer på filmnyheterna.se

Debattartikeln igen

Det blev också en något försenad publicering på filmnyheterna.se >>.

Där kan man se kommentarer med bl.a. en liten diskussion om huruvida manustalang är medfödd. En annan synpunkt är att jag som är över fyrtiofem år och inte finns registrerad på IMBD ska sluta drömma. Det är ord och inga visor det!

Hm ...




Andra bloggar om: , , , , , ,

Etiketter:

måndag, november 26, 2007

Kreativt klimat efterlyses!

Debattinlägg : MANUSPORTEN ALLTFÖR TRÅNG

(Här kommer det utlovade debattinlägget. En förkortad version publiceras idag i senaste numret av Dramatikerförbundets tidning Journal)

Att skriva ett orginalmanus till en långfilm är en process som kräver tid. Det ska finnas en filmiskt tacksam idé, intressanta och levande rollfigurer med utmejslad personlighet och trovärdiga drivkrafter. Man ska utarbeta någon form av intrig med överaskande vändningar och gripande nyckelscener och sedan stöpa alltsammans i en struktur som på bästa sätt förmedlar berättelsens idé till publiken.

I detta arbete finns tyvärr inga formler för framgång. Åtminstone inte för den som har konstnärliga ambitioner med sitt skrivande. Tvärtom. Att på allvar vilja uttrycka sig om vår existens i världen i ett långfilmsmanus innebär ett långt sökande där man måste vara beredd att vränga berättelsens alla komponenter ut och in i många varv för att få till en fungerande helhet. Och det finns inga som helst garantier att man någonsin kommer att nå sitt mål.

Frågan är i vilken mån den svenska filmbranschens infrastruktur för stöd och utveckling av manus är gynnsam för den typen av process. Eller rättare sagt, jag vill jag påstå att det finns allvarliga brister.

En sådan är den tröskel för manustöd som infördes i början av året och innebär att en manusförfattare måste ha en producent i ryggen för att få pengar för att utveckla en filmidé. Åtgärden var klart defensiv men ändå begriplig utifrån de floder av manus som ständigt sköljde in. Det var knappast vettigt utnyttjande av de två långfilmskonsulenternas kompetens att de skulle tvingas hantera mängder av mer eller mindre amatörmässiga manus utan verklig potential att bli film.

Att orginalförslaget helt hade missat att en filmidé kan behöva tid att mogna och utvecklas innan en producent blandas in antyder möjligen en oroväckande brist på förståelse för processen att skriva konstnärligt syftande orginalmanus hos systemarkitekterna på SFI. Men där ändrade man trots allt snabbt efter påpekanden från bl.a. Dramatikerförbundet. Idag kan en meriterad författare alltså få stöd. Övriga hänvisas till producenterna. Och då kan det bli ganska frustrerande för den som inte har tillräckligt mycket fot inne i branschen för att passera nålsögat.

Min egen historia är att jag, som en konsekvens av dessa nya regler, fortfarande efter snart tio månader väntar på besked om manusstöd för en långfilmsidé. Processen att söka började i själva verket redan för mer än ett år sedan. Efter att ha skrivit ett antal månader hade jag någon gång i oktober 2006 en text på ca fyrtio sidor i form av ett rejält utvidgat treatment. Efter att på telefon ha försäkrat mig om att det fanns pengar kvar i Marianne Ahrnes manuspott skickade jag in en ansökan med en förklaring hur jag ville utveckla berättelsen och påtalade där också en del brister som jag ville åtgärda. Svaret kom föredömligt snabbt. Men det blev avslag. Marianne Ahrne motiverade det med de just brister jag sagt jag ville göra något åt. Jag påpekade denna inkonsekvens men hennes respons på det uteslöt tydligt vidare diskussion.

För att spetsa till det måste en manusidé alltså vara i princip redan färdigutvecklad för att man ska kunna få stöd att utveckla den. Här finns ett uppenbart dilemma för en fristående manusförfattare med ett eget projekt. Hur mycket tid och egen kraft är det är rimligt att satsa innan man börjar söka stöd? Å ena sidan är det lätt att bli utbränd och bitter om man driver sina projekt alltför länge och sedan får nej. Å andra sidan vet man att första läsningen är så oerhört avgörande. I mitt fall fortsatte jag i alla fall att skriva och gjorde under några vinterveckor de ändringar som Marianne Ahrne och jag var så påfallande överens om.

I början av februari skickade jag så en omarbetad version till Lisa Ohlin. Här dröjde svaret mer än två månader. Lisa Ohlin menade att jag enligt de nya reglerna inte kvalade in för att få stöd själv. Men hon såg ändå en viss potential i berättelsen och uppmuntrade mig att komma tillbaka med en regissör eller producent. Jag var tvungen att fundera ett tag och kom så småningom fram till en regissör som jag tänkte skulle passa. Jag fick kontakt via hennes producent och mailade över mitt material. Samtidigt skickade jag en kopia till Memfis efter att även där ha fått klartecken att det skulle tas emot. Nu hade det hunnit bli slutet på maj men jag närde ändå ett enfaldigt litet hopp att mina nu trettiofem sidor treatment skulle bli lästa så att jag skulle hinna få in en uppgraderad ansökan till Lisa Ohlin innan sommarstiltjen.

I mitten av juli hade jag fortfarande inte hört något och skickade då försynta mail för att kolla läget. Nej, det skulle dröja ytterligare. I mitten av augusti skickade jag av ren självbevarelsedrift manuset till en tredje producent. Två veckor senare kom till slut besked från den regissör som jag skickat till först. Hon uttryckte sig positivt om materialet men hade inte möjlighet att gå in i projektet. Jag skrev omedelbart till Memfis och hävdade att det efter vid det här laget fulla tre månader började kännas som dags att få svar. Tre dagar senare fick jag ett mail tillbaka med upplysningen att ingen av deras producenter skulle ha tid att läsa några nya manus under hösten. Hallå?! Tre månader för att få reda på att de inte ens tänkte läsa! Det var magstarkt.

Min räddning blev den tredje producenten som redan hade hunnit läsa och ville vara med. Någonstans i mitten av september gick det så in en förnyad ansökan till Lisa Ohlin och efter nio månaders väntan räknar jag till slut med att få besked vilken dag som helst.

Min berättelse kan läsas som en personlig anekdot av en frustrerad manusförfattare som kommit i kläm. Men jag menar att den ändå visar på ett mer allmängiltigt problem, nämligen att dagens stödsystem inte utgör ett särskilt kreativt klimat för andra än den handfull som redan är fullfjädrat inne i branschen. Och ska vi prata konstnärligt syftande manus blir det ännu färre.

Hur många miljoner man än satsar på en produktion - utan bra manus kan det inte bli bra film. Manuskripten är den grund som hela filmskapandet vilar på. Och någon måste skriva dem. Det jag skulle vilja se är en bred och förutsättningslös diskussion om hur den svenska filmbranschen med SFI i spetsen bättre ska kunna förvalta den resurs som vi manusförfattare utgör. Är det inte där man ska satsa, målmedvetet och offensivt?!

Personligen är jag övertygad att det skulle löna sig, både publikt och konstnärligt.


Fredrik Lindqvist

_ _ _ _ _


Tillägg (torsdag 29/11) : Idag, efter ganska exakt tio månaders väntan fick jag svar. Det blev avslag. Det kan nämnas att formuleringarna inte utesluter en förnyad ansökan.


Andra bloggar om: , , , , , ,

Etiketter:

tisdag, november 20, 2007

Nya länkar om Film i Sverige

DET HÄNDER SAKER

Idag presenterade SFI en handlingsplan för framtiden som bl.a. innehåller ökat stöd till import och lansering av kvalitetsfilm, bl.a. som en följd av det förändrade läget på biografsidan som jag skrev om i förra inlägget.

Se sammanfattning och Cissi Elwins kommentarer i DN :

Miljonstöd till kvalitetsfilmen >>

Hela planen kan laddas ner som PDF :

Handlingsplan för insatser inom biograf- och distributionsområdet 2008-2010 >>


Sen var det ett tag sen jag kollade på Filminstitutets sajt och där fanns nu en mycket matnyttig länk för den som är intresserad av villkoren för svensk film : www.filmnyheterna.se >> där man också kan anmäla sig för att få deras nyhetsbrev.

Det är en given favorit. Just nu kan man bl.a. få förklarat för sig vad SFI egentligen menar med att man vill ha "starka producenter". Cissi Elwin och Charlotta Denward svarar på frågor som WIFT Sverige, (women in film and television) >> ställt i en debattartikel.

Filmnyheterna är riktigt bra. Heja på SFI. Det har saknats ett samlat centralt forum för den här typen av diskussion tidigare.

Sen efterlystes bra manus i kulturnyheterna igår.

Det är satsningen Rookiefilm >> som inte vet vad de ska göra med sin produktionspott på 40 miljoner (!). Pengarna är öronmärkta till oetablerade regissörer men manuskripten har inte hållit måttet. Ansvarig för projektet är Andrea Östlund som läst 100 inskickade manus. Men hon är inte nöjd.

Se henne berätta varför i inslaget : Kulturnyheterna 2007-11-19 >>

Men två manus har i alla fall valts ut. Se DN-notis : Två startklara manus i Rookie-projekt >>

Och till sist vill jag med särskilt varm hand rekommendera Jannike Åhlunds krönika där hon resonerar om hur man utvecklar talanger och förklarar varför det går så inivhelvete bra för danskarna.

Snälla alla, läs och begrunda : Hur man får talanger att blomma >>

Är det inte så vi ska tänka här i Sverige också?

Rookie efterlyser bra manus. Men hur tar man hand om dem som ska skriva dem?

Just detta är ju en av mina hjärtefrågor. Och jag ska återkomma om detta inom kort här på bloggen med en högst frustrerande berättelse ur verkliga livet.



Andra bloggar om: , , , , , , ,

Etiketter: ,

måndag, november 05, 2007

Film och TV - Artikel om den svenska filmkrisen

BAKGRUND MED BREDD OCH DJUP

Dagens inlägg föranleds av att jag idag hittade senaste numret av tidskriften FILM & TV (nr 3/2007) som hade råkat bli undanstoppat oläst när det kom ut för några veckor sen.

Film & TV ges ut av föreningarna Filmcentrum och Folkets Bio gemensamt och är en klart mer gedigen publikation än vad man kanske väntar sig. Och det är den mycket tack vare Håkan Lahgers kunniga och engagerade artiklar.

Är man är det minsta intresserad av de förändringar som nu sker i den svenska filmbranschen bör man genast införskaffa detta nummer. Där tecknar nämligen Håkan Lahger en ögonblicksbild av den svenska filmkrisen. Utgångspunkt är den monopolsituation som uppstått efter Astorias fall där Svensk Filmindustri (SF) har fått närmast total dominans på biografsidan.

Håkan Lahger har gått på rundvandring bland branschens makthavare och aktörer. Med på listan finns Peter Possne (Sonet), Rasmus Ramstad (SF) Peter Fornstam (Svenska Bio) , Marie Booberg (Folkets Bio) och slutligen Linda Zachrisson (SFI). Håkan Lahger är väl förberedd och lyckas vara personlig samtidigt som han ställer relevanta frågor och levererar så ett omfattande reportage med både bredd och djup.

Den omedelbara effekten av det nya biografläget, som redan drabbat alla oss cineaster, är att vi fått färre filmer att välja på och färre biografer att se dem på.

Men det slutar inte där.

Att SF nu nästan totalt kan bestämma vilka filmer som ska visas i de svenska biosalongerna kommer nämligen också att påverka vilka filmer som görs framöver.

De svenska filmer som produceras måste kunna möta sin publik. För vem vill satsa pengar på en film om den inte kan visas? Och då blir frågan i vilken mån SF kommer att upplåta biosalonger till svenska filmer som inte redan från början betraktas som garanterade kassasuccer när de nu utan konkurrens har tillgång till alla amerikanska blockbusters med sina marknadsföringsbudgetar i megaformat?

Det vi har framför oss alltså en kommersialisering av den svenska filmproduktionen.

Det händer saker hela tiden. Svenska Filminstitutet möblerar om i stödsystemet. Peter Possne avgår som vd för Sonet. Sandrews har just meddelat att de slutar med egen filmprodukton.

Vill man förstå debatten om svensk filmproduktion och de förändringar som sker ger Film & TV en utmärkt bakgrund.

Se ett längre utdrag av artikeln som smakprov här : www.filmochtv.se >>

I nästa nummer ska självaste kulturministern uttala sig om läget.

---

Och i USA ska 12 000 manusförfattare gå ut i strejk!
Se mer här: dn.se : Hollywoodförfattare i strejk (071105) >>
eller här :dn.se : Manusförfattare laddar för strejk (071104, längre artikel) >>

Själv efterlyser jag ett mer kreativt klimat för oss som skriver manus och har just skickat in ett debattinlägg till Dramatikerförbundets tidning Journal där jag bl.a. berättar om alla turer i en över nio månader (!) lång väntan på besked om manusstöd från SFI. Man kan bli frustrerad för mindre!

(Texten kommer att läggas ut här på bloggen i samband med publiceringen)


Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter:


stand

Bokus bokrea 25/2-15/3 »  Både  Bokus » och  AdLibris » kan skicka mot faktura och har alternativ med fri frakt